Hága lecsukatná Dél-Afrikával a szudáni elnököt

-

A háborús bűncselekményekkel vádolt Omar el-Besir szudáni államfő őrizetbe vételére szólította fel vasárnap a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a Dél-afrikai Köztársaság kormányát, el-Besirt ugyanis a napokban az Afrikai Unió tanácskozására várják Johannesburgba.


El-Besir a világ egyetlen hivatalban lévő vezetője, akit emberiesség elleni bűnök, köztük népirtás vádjával köröznek. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban 2003 óta elkövetett bűncselekmények miatt adott ki ellene letartóztatási parancsot 2009-ben.

El-Besir hivatalos az Afrikai Unió vasárnap kezdődő kétnapos csúcstalálkozójára, amelyet a Dél-afrikai Köztársaság fővárosában tartanak. Szudáni és dél-afrikai médiaértesülések szerint már megérkezett Johannesburgba, a dél-afrikai kormány azonban nem adott felvilágosítást az ügyben.

Sidiki Kaba, az ICC-tagországok közgyűlésének elnöke arra figyelmeztette a dél-afrikai kormányt, hogy ha nem hajtja végre az elfogatási parancsot, az "hátrányos következményekkel" jár a bíróság tekintélyére nézve. Emberi jogi aktivisták szerint Dél-Afrikának mint az emberi jogok védelmezőjének imázsán is komoly csorbát ejtene, ha futni hagyja el-Besirt.

Az 1989 óta hatalmon lévő el-Besir, akit áprilisban választottak ismét az ország élére, az elfogatóparancs kiadása óta rendszerint csak olyan országokba utazik, amelyek nem tagjai az ICC-nek, a bíróság alapító statútuma szerint ugyanis a testület fennhatóságát elismerő államok - köztük a Dél-afrikai Köztársaság is - kötelesek együttműködni a törvényszékkel.

2003 óta a kormányhoz hű erőknek és velük szövetséges milíciáknak a felkelőkkel szembeni erőszakos fellépése az ENSZ becslése szerint eddig mintegy 300 ezer halálos áldozatot követelt Dárfúrban, és közel 3 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására.