Hadseregnyi robotja van már a Google-nek

-

Ember formájú-, repülő-, wifiszórós- és gyorsan szaladó robotja is van már a világ legnagyobb keresőcégének. A Google a szemünk előtt vásárolt össze egy hadseregre való gépet. Ha pechünk van, megépítik a Skynetet is.


A partvonalról nézve szórakoztató a Google és a Facebook felvásárlási háborúját nézni. A legutolsó csatát épp a keresőóriás nyerte meg, elhappolták Mark Zuckerberg elől a Titan Aerospace nevű drónokat gyártó céget. Ha viszont megnézzük, hogy a Google milyen robotgyárakat vásárolt fel az elmúlt egy-két évben, rögtön izgalmasabbá válik a kép. Lassan már nem csak a Skynetet tudják megépíteni, hanem az általa irányított Terminátor robotokat is. Rovancsolás következik.


Szép dolog a mobilhálózat, de azért arra lehet számítani, hogy a Google robothadserege ellen harcoló emberek leállítják, ha az ellenfélnek ártani tudnak vele. A rongyos 60 millió dollárért felvásárolt cég nagy magasságban repülő drónjaival viszont könnyen lehet internetet sugározni bárhová. A Google közlése szerint a Titan szakembergárdája a Loon nevű internetszóró ballonos kezdeményezés mérnökeivel fog együtt dolgozni. És tudják, hogy hívják azt a helyet, ahol nincs internet? Nem Közép-Afrikának vagy Belső-Ázsiának. Hanem úgy, hogy front. A Solara nevű napelemes drónok felszállás után négy évig a levegőben tudnak maradni. A gépek 32 kilogrammnyi hasznos terhet tudnak cipelni, ez bőven elég egy nagy teljesítményű rádióhoz.

-


Ajtót nyit és dzsipet vezet a robotember

Már nem kap amerikai állami támogatást a Google által felvásárolt tokiói Schaft robotépítő csapat, ami a DARPA aktuális nagydíjáért küzd. A amerikai védelmi minsztérium kutatási szárnya olyan gépeket versenyeztet egymással, amelyek jól boldogulnak az emberre szabott terekben. Tudnak más gépeket kezelni, törmelékes talajon járni, akadályokat elhárítani, és képesek az emberek számára tervezett tárgyakat használni. A tesztek során ezt jellemzően létrákkal és tűzcsapokkal szemléltetik, de mindnyájan tudjuk, hogy a Kalasnyikovot is az emberre szabták, és százmillió darab forog belőle a világban. Ráadásul a Google-családba tartozik a Redwood Robotics is, ami a következő generációs robotkezet tervezi, ami még precízebb lesz. Akkor ezt meg is beszéltük.


Nehéz szemmel követni a robotgepárdot

Nem mindig van arra szükség, hogy figyelemmel legyünk az emberre. Nyílt terepen vannak hatékonyabb életformák is, akik drága túrabakancs, polifoam és smackleves nélkül is képesek boldogulni. Amikor a Google, egyelőre nyilvánosságra nem hozott összegért megvette a Boston Dynamicsot, akkor a Big Dog teherhordó robot mellett egy villámgyors, 45 kilométer/órával rohanó robothoz is hozzájutott. Tudják, hogy milyen piszok nehéz lelőni valamit, ami ilyen gyorsan szalad? És még milyen kellemetlen, ha szerelünk a hátára egy lézerágyút. A Cheetah nevű robotgepárd mellett falmászó gépet, kerítéseket és egyéb védműveket átugró robotot és 1,8 méter magas ember formájú robotot is vett a cég. Ha a Schafték gépe nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, a Boston Dynamics androidjaiból is lehet hadsereget gyártani. Az Industrial Perception - amit decemberben vett meg a Google - robotjai össze is tudják szerelni a gépeket.

-


Automata csapatszállító, tank, parancsnoki Uaz

Végül pedig ott van a Google első komoly robotos fejlesztése - ami szintén egy felvásárolt egyetemi csapatból nőtte ki magát - az autonóm autó. Az optimista jövőképekben ezeknek a gépeknek az utódai áramvonalas, metálszínű kivitelben szelik az autópályát, sofőrjeik pedig a kormány markolása helyett olvasnak, ebédelnek vagy alszanak a vezetőülésben. Pont ennyire elképzelhető, hogy a jövő robotautója katonákat fog a harctérre szállítani. Vagy tankkal fog driftelni a Blahán.

Mi véd meg minket?

A Google nem hivatalos jelmondata: „ne légy gonosz". Eddig lehetett rajta viccelődni, de lassan el kell kezdeni hinni abban, hogy tényleg komolyan gondolják. Bízhatunk még abban, hogy a hadsereg vadászgépei rendet vágnak a robotok között. A Terminátor-filmekből viszont tudjuk, hogy először ezek felett veszi át a hatalmat a Skynet. Király lesz a saját drónjaink elől bujkálni. Érdemes feltölteni a kamrát sokáig elálló konzervekkel, ásványvízzel (a fúrt kút a pincében még jobb), és elekromágneses pulzusfegyverekkel.