Hadihajókkal tartóztatják fel a britek az embercsempészeket

Fotó: MTI/AP / Tim Ireland

-

Az Égei-tengeren bevetett haderőnek csak az embercsempészek beazonosítása lesz a feladata a NATO-tevékenység részeként.


David Cameron brit miniszterelnök hivatala hétfőn jelentette be, hogy a királyi haditengerészet Mounts Bay nevű partra szállító hajója és a brit tengeri határrendészet két kisebb naszádja tart az Égei-tenger térségébe, ahol napokon belül elkezdik tevékenységüket. A Mounts Bay fedélzetéről egy Wildcat típusú helikopter is segíti a felderítést.
A kötelék feladata a menekülteket tengeri úton Görögországba szállító embercsempészek azonosítása és az összegyűjtött információ átadása a török parti őrségnek, hogy aztán a törökök hajói megállíthassák a csempészetre használt hajókat.


A londoni miniszterelnöki hivatal hangsúlyozta, hogy februárban naponta átlagosan 1800 – az év eleje óta eddig összesen 116 ezer – migráns érkezett Görögországba az Égei-tengeren, ezért kell „megtörni az embercsempészek üzleti modelljét”. A Downing Street szerint emellett meg kell törni azt a felfogást is, hogy ha valaki feljut egy hajóra, az le is telepedhet Európában, és ennek eszköze a csempészbandák szétzúzása, valamint az illegális migránsok visszaküldése minél nagyobb számban.


Ehhez a török kormányt is segíteni kell, tekintettel arra, hogy Törökország már 2,6 millió menekültnek nyújt menedéket, de technikai segítségben kell részesíteni Görögországot is a menedékkérők folyamodványainak gyorsabb feldolgozása és az illegális migránsok visszaküldésének felgyorsítása végett – áll a bejelentésben.

A Mounts Bay vezette kötelék német, kanadai, török és görög haditengerészeti egységekkel együtt vesz részt a kijelölt tengeri térség figyelésében. Ez az első összehangolt NATO-művelet a migránsválság kezdete óta.