Hadihajókkal evakuálna állampolgárait Dél-Koreából Japán

Fotó: KCNA / KCNA VIA KNS

-

Japán tervet dolgoz ki állampolgárai kimenekítésére Dél-Koreából arra az esetre, ha Észak-Korea háborút kezdene.


Ha nem lehet a repülőtereket használni, akkor a kimenekítendő embereket a szárazföldön a Dél-Korea délén részén fekvő Puszan városába szállítanák. Onnan az 50 kilométerre fekvő japán Cusima szigetére vinnék őket amerikai és japán hadihajókkal – írja a Jomiuri Simbun.

Tokió kész segíteni az amerikai állampolgárok kimenekítését is. A japán kormány jelenleg tanulmányozza, miképpen lehet az embereket elhelyezni nagy számban Cusimán. A terv kivitelezésében gondot okoz, hogy Dél-Korea kedvezőtlenül fogadja japán hadihajók érkezését a kikötőibe. A japán kormány szerint azonban Szöul szemet hunyhat, ha a japánok az amerikai haditengerészettel vállvetve működnek. Dél-Koreában 60 ezer japán és 200 ezer amerikai állampolgár tartózkodik.

A Koreai-félszigeten a helyzet tavaly vált súlyossá, mert Észak-Korea rakétateszteket végzett és nukleáris robbantást hajtott végre.

Az Egyesült Államok és szövetségesei – Dél-Korea és Japán – a hadgyakorlatok számának növelésével válaszolt. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ugyanakkor újévi üzenetében a Washingtonnak címzett fenyegetések mellett kiállt a Korea-közi párbeszéd, valamint a februári phjongcshangi téli olimpián való részvétel mellett. Január 9-én a két ország képviselői meg is kezdték a tárgyalást az említett kérdésekről.