Hadihajókat küld a NATO az embercsempészek ellen

-

Három hajót irányít azonnal hatállyal a NATO az Égei-tengerre, hogy segítsen megfékezni az embercsempészek segítségével érkező menekültáradatot, jelentették be a szövetség védelmi minisztereinek találkozója után. A segítséget Németország, Görögország és Törökország kérte. Nem a menekültek, hanem a csempészek megállítása a cél, mondták.


A NATO nemcsak a tengeren, hanem a szír-török határon is fokozni fogja a jelenlétét, jelentette be Jens Stoltenberg. A főtitkár ugyanakkor hangsúlyozta: nem a menekülteket akarják visszatartani attól, hogy Görögországba induljanak, hanem az embercsempészeket akarják szemmel tartani, illetve megfékezni.

2015-ben mintegy 3800 ember halt meg az Égei-tengeren, miközben Törökországból Görögországba tartott. 2016-ban mostanáig 409-en vesztették életüket.

A menekültek szinte kizárólag embercsempész hajókon kelnek útra. Ezek gyakran rossz állapotú vízi járművek, amelyeket még túl is terhelnek, majd menekülőkre bízzák a kapitányi feladatokat is. A cél nem az, hogy partot érjenek, hanem hogy elérjenek egy olyan pontra, ahonnan már segítséget kaphatnak a parti őrségtől.

A járőrözéshez Németország, Görögország és Törökország kérte a NATO segítségét, amely a jelenleg is a Földközi-tengeren hajózó 2. számú állandó haditengerészeti csoportját (SNMG2) fogja mozgósítani. A három hajót azonnali hatállyal az Égei-tengerre vezénylik.

Philip Breedlove tábornok, a a NATO európai erőinek főparancsnoka szerint a művelet számos részletét még ez után kell kidolgozni. Nyitott kérdés például hogy mit tegyenek a menekültek hajóival, illetve hogy hogyan különböztessék meg a menekültek és az embercsempészek járműveit.

Az, hogy Európa a NATO segítségét kéri, kedden merült fel először, Angela Merkel német kancellár és a török külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján.

A NATO-t felkészületlenül érte a felkérés az Égei-tengeri járőrözésre, és az Európai Bizottság görög menekültügyi biztosa is úgy reagált, hogy a szövetség lételeme a fenyegetés, de ő "a menekülő emberekben nem lát ellenséget”.

Az Európai Bizottság egyébként szerdán közzétette a helyzetjelentést a novemberben Törökországgal aláírt megállapodás végrehajtásáról. Eszerint Törökországnak bőven maradt tennivalója a menekülők illegális határátlépésének megelőzése érdekében, többek között erősítenie kéne a török parti őrség elfogó képességét.