Hadgyakorlat követte a phenjani rakétakísérletet

Fotó: AFP / ED JONES

-

Washington megerősítette, hogy Phenjan interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kezdeményezte az USA az észak-koreai rakétakísérlet miatt – mondta az amerikai misszió szóvivője. A 15 tagú testület várhatóan szerdán tanácskozik zárt ajtók mögött.

Kedden Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki az ország nyugati részéből, és az Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódott a tengerbe. Néhány órával a rakétakísérlet után Észak-Korea bejelentette, hogy először hajtott végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával. A Hvaszong-14 39 perces repülése során 2802 kilométeres maximális magasságot ért el, és pontosan célba talált. Az állami média szerint a rakétával Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni.

Az amerikai hadsereg eleinte úgy vélte, hogy Észak-Korea szárazföldi telepítésű, közepes hatótávolságú rakétát bocsátott fel, Rex Tillerson külügyminiszter később megerősítette, hogy valóban interkontinentális ballisztikus rakétáról van szó.

Tillerson szerint ez a „térség és egészében a világ ellen irányuló fenyegetés újabb fokozása”, és globális cselekvésre van szükség bármilyen globális veszély elhárítására. A phenjani rezsimet támogatja és segíti bármely ország, amely ideiglenesen észak-koreai vendégmunkásokat fogad be, bármilyen gazdasági vagy katonai előnyökhöz juttatja Phenjant, vagy nem hajtja végre maradéktalanul a BT vonatkozó rendeleteit – mondta a külügyminiszter.

Az amerikai és a dél-koreai hadsereg szerdán hadgyakorlatot tartott Dél-Korea partjainál, Atacms típusú amerikai harcászati és Hyunmoo típusú dél-koreai rakétarendszerekkel. Ezek gyorsan bevethetők, és nagy pontosságú csapásokat tudnak végrehajtani Észak-Korea területén bármilyen időjárási viszonyok között.

Az interkontinentális rakéta tesztje nagy előrelépés a phenjani rakétaprogramjában. Elvileg képes tömegpusztító fegyvert célba juttatni az USA területén – legalábbis Alaszka elérhetővé számára.

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a rakétakísérletet, és felszólította Phenjant, hogy vessen végett a provokatív cselekményeknek. Észak-Korea néhány nappal azelőtt lőtte ki a rakétát, hogy a G20-csoport hamburgi tanácskozásán arról tárgyaltak volna, hogyan zabolázzák meg a phenjani fegyverkezést.