Hadd ne kelljen már meghackelnem a saját kávéfőzőmet!

Fotó: Philips Communications / Nick Dolding

-

A dolgok internete arról szól, hogy minden kütyünk beszél a nettel. A Philips bebizonyította a héten, hogy ennek vannak árnyoldalai is.


Hagyományosan a nagy évösszegző cikkek a két ünnep között jelennek meg, de szembejött egy remek hír, amely miatt az idei év egyik trendjének tárgylását előre kell hozni. A hír a következő: a Philips elektronikai cég kiadott egy vezérlőszoftver- (firmware) frissítést a Hue nevű fényvezérlő eszközéhez. Ez a termék, amelynek már a neve is színárnyalatot jelent, pont azt csinálja, amire a név alapján gondolni lehet: a lakás különböző pontjaira telepített intelligens villanykörtéket vezérli. Olyan ledes fényforrások, amelyeknek meg lehet mondani, milyen színűek legyenek. A Hue-val ráadásul ötven különböző fényforrást lehet irányítani. Egy átlagos lakás összes körtéjét kezelné, és még maradna kapacitás a karácsonyi díszvillogókra is.

A frissítéssel önmagában nem lenne gond, az internetre kötött dolgok világában minden folyamatosan frissül. Az új szoftverrel azonban változott a cég hozzáállása a más gyártóktól származó okosizzókhoz – írja a Techdirt. Korábban minden olyan világítótestet vezérelni lehetett a Hue-modulokkal, amelyek képesek voltak a kommunikációra használt ZigBee rádiós hálózathoz csatlakozni. Az új verzióhoz járó dokumentáció azonban már azt írja, hogy nem biztos, hogy ezek a lámpatestek működni fognak. Továbbra sem kell minden izzót a Philipstől vásárolni, de nem árt, ha rajta van a „Friends of Hue” minősítést igazoló pecsét.Először még azt sem lehetett tudni, hogy a minősítéssel nem rendelkező izzók egyszer csak maguktól vezérelhetetlenné válnak-e, vagy a Hue tulajdonosának kell újraindítania a vezérlőt ahhoz, hogy elfelejtse a hozzá kapcsolt világítótesteket. A Philips a vásárlói felháborodás láttán végül egészen határozott mondatokban foglalta össze, mi következik a frissítés után. Az például biztos, hogy nemcsak a kínai másolatokat vásárlók járhatnak pórul, hanem a Cree-, GE- vagy Osram-lámpák tulajdonosai is. Szerencsére azok a világítótestek, amelyeket korábban már hozzáadtak a Hue-vezérlőhöz, működőképesek maradnak, amíg nem törlik azokat a listából. Nem támogatott új darabokat viszont már nem lehet hozzáadni az eszközhöz.A kávét is meg lehet másolásvédeni

A hír azért mutat túl egy gyártó egy termékén, mert az idei év egyik legtöbbet ismételt kifejezésének, a dolgok internetének (IoT, internet of things) egyik alapproblémájára mutat rá. Bármely olyan eszközbe bekerülhet a másolásvédelem, amelyről korábban el sem tudtuk képzelni.

A legjobb példa a fenti szabályra a Keurig amerikai kávéfőzőgyártó, amely megelégelte, hogy mástól vásárolt olcsóbb kapszulákkal használják a kávéfőzőit. Idén bevezetett új K-Cup nevű kapszulaszabványában bevezette a másolásvédett kávét. A készülék csak akkor indult el, ha a megfelelő kódot tudta leolvasni a kapszuláról. Annyira szigorúra sikerült a módosítás, hogy még a cég által korábban eladott kapszulákat sem ették meg a gépek. Ezzel párhuzamosan pedig a gyártó megszüntette a házilag tölthető kapszulák forgalmazását.A cég számítása nem jött be. Egyrészt tiltakozási hullámot váltott ki a lépés, amely pereket is hozott. Másrészt a negatív publicitás már az új kapszulák bejelentését követő első pénzügyi jelentésen is meglátszott. Harmadrészt pedig nagyon gyorsan megjelentek a másolásvédelmi rendszert megkerülő megoldások. A Keurig egyik versenytársa ingyenesen osztogatott egy eszközt, a YouTube-on a Star Wars zenéjével aláfestett videóban mutatta be, hogyan lehet lázadó kávét főzni. A cég végül meghátrált, és újra elérhetővé tette az újratölthető kapszulát, és beismerte, hogy hibázott.


Miért kell mindent frissíteni?

Egy-két ilyen sztoritól az embernek kedve lenne kidobni az egész dolgok internetét. Jól elvoltunk, amíg a telefon nem volt okos, a kocsikat pedig nem szoftveresen kellett javítani, hanem elég volt egy olajos ronggyal szeretően végigtörölgetni. Sajnos ez a megközelítés tartalmaz egy jó adag hamis nosztalgiát. Valójában kényelmes, ha a mobilon van mindig friss internetes térkép, nem kell kérdezősködnünk, ha nem találunk egy utcát, sőt még az aktuális útakadályokat is tudja. És az sem baj, ha a szoftverek javulnak.


A Tesla Model S egy szoftverfrissítés után kapott sávtartó programot


Szükségünk van viszont nyitott ipari szabványokra, mert azok a vásárlókat védik. Nem minden ellen, mert a Philips és a Hue-hoz csatlakozó lámpák gyártói is egy Zigbee nevű, rendkívül nyitott technológiára építettek. A tény nem akadályozta meg a holland céget, hogy saját védelmi réteget rakjon az eszközökbe. Viszont a szabvány garantálja azt is, hogy a korábban megvásárolt körték továbbra is használhatók maradnak. A legrosszabb esetben vezérlőt kell cserélni, vagy meg kell hackelni a Philips szoftverét. Olyan forgatókönyv viszont nincs, amelyben a vásárló arra kényszerül, hogy a világ végéig egyetlen gyártótól vegyen eszközöket.

Ráadásul arra az időre is érdemes gondolni, amikor az eredeti gyártó cég már nem ad ki új szoftvert. A jövőben mélyen hívő vásárlók tucatjai háborodtak fel, amikor a szinte még új, 2012-es modellévből származó Samsung-hűtőjük elfelejtette, hogyan kell beszélni a Google Naptárral. Most várhatnak a hűtőhackerekre.