Hadat üzent a Cosa Nostra a menekülteknek

Fotó: MTI/AP / Calogero Montanalampo

-

Egy ártatlan gambiait két héttel ezelőtt fejbe is lőttek.


„Hadat üzentek” a maffia főnökei a migránsoknak Szicíliában, a szigetre napi mintegy ezer menekült érkezik. A Cosa Nostra vezetői ugyanis attól félnek, hogy az afrikai bevándorlókkal érkező bűnözők ellen elvesztik a hatalmukat.


A háborúnak már meg is van az első áldozata, egy ártatlan gambiai férfit egy olasz gyilkos fényes nappal az utcán lőtt fejbe. A férfi szerencsésen túlélte a támadást, de az emberek attól félnek, hogy egyre gyakoribbá válnak az ilyen támadások.

Leoluca Orlando polgármester a Daily Mailnek úgy nyilatkozott: „Palermo többé már nem egy olasz város. Többé már nem is európai. Ha az utcán sétálsz, úgy érezheted magad mint Bejrútban vagy Isztambulban.”

Olaszországban hatalmas mértékben megnőtt a migránsok száma, napi 2000-en érkeznek a szigetre. Sok olasz attól fél, hogy nem tudnak megbirkózni ekkora tömeggel. A folyamatok legveszélyesebb és legnagyobb kritikusa pedig maga a maffia. Ez egyébként nem egy új keletű félelme a helyi bűnözőknek. Korábban, amikor még nagyobb volt a hatalmuk, nem is engedtek be afrikai vagy ázsiai származású embert Palermóba.

A polgármester szerint „a maffia nem érti meg, hogy a város megváltozott. Mi ma már a bevándorlók városa vagyunk, és ma már nem a maffia főnöke ül a polgármesteri székben.” Majd hozzátette: „Palermo egy közel-keleti város Európában. Egy mozaik város, és nagyon örülünk ennek.”

A maffia és a migránsok között akkor tört ki a háború, amikor a törvénytisztelő bevándorlók mellett megjelentek bűnözők is, és elkezdtek működni a maffia mellett. A helyi bűnözők úgy érzik, hogy miközben teljesen rájuk szállt a rendőrség, az afrikaiakkal nem tesznek semmit.

Az utcai lövöldözéssel Leoluca Orlando szerint hibát követett el a maffia, mert az embereket szembe állította velük, akik azt szokták meg, hogy a bűnözők „csendben, a sötétben” végzik tevékenységüket.