Hackertámadás ért több orosz bankot

Fotó: AFP / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

-

A bankok szerint többtucatnyi országból, tízezernél is több számítógépről érkezett a támadás.


Több jelentős orosz pénzintézet elleni túlterheléses (DDoS) hackertámadás miatt tett feljelentést a rendvédelmi szerveknél az orosz központi bank – közölte csütörtökön a TASZSZ hírügynökség.

A közlés szerint a FinCERT – a központi bank kiberbűnözés elleni szerve – egy sor nagybank elleni, bothálózatok bevonásával intézett, közepes erejű támadást észlelt. A bankszolgáltatások hozzáférhetőségét nem sikerült megzavarni.

Oroszország legnagyobb bankja, a Szberbank kedden közölte, hogy több tucatnyi országból, több tízezer számítógépről érkező DDoS-támadások sorozatát észlelte. Az Alfa-Bank rövid idejű és gyenge támadást tapasztalt.

A DDoS-módszer (Distributed Denial of Service) lényege, hogy vírussal fertőzött számítógépekről annyi parancsot küldenek egy számítógépes rendszerbe, hogy az túlterhelés miatt működésképtelenné váljon.

A bothálózat alattomban telepített kémszoftverrel – botvírussal – fertőzött számítógépek hálózata. A botvírustól távirányított automata, „zombi” lesz a számítógépből, amely így a felhasználó tudta nélkül hajt végre műveleteket.