Hackerektől féltik a brit atom-tengeralattjárókat

Fotó: Defence Imagery / CPOA Tam McDonald

-

Az ezeréves Windows XP speciális verziója fut a britek rakétahordozó tengeralattjáróin és rombolóin. Ez messze nem nyugtat meg mindenkit.


Veszélyben van a csendes fenyegetést jelentő atommeghajtású tengeralattjáró. A zajos hadihajók és kutatórepülők elől könnyedén el tudott bújni, de az apró és csendes víz alatti drónok rajai meg tudják találni – írja a Guardian. A drónokat nagy mennyiségben, költséghatékonyan lehet gyártani, vadászathoz pedig elég teleszórni velük a tengert. Az úszó drónok úgy változtathatják meg a tengeri erőegyensúlyt, ahogy a Predator és Reaper repülő drónok tették a levegőben.


Két nagyon nagy windowsos számítógép: a HMS Vanguard és a HMS Dragon romboló


A lap szerint azonban nem csak a távirányítású úszó robotok jelentenek veszélyt a britek Vanguard-osztályú atom-tengeralattjáróira. Des Browne korábbi hadügyminisztert az nyomasztja, hogy még fel sem mérték, mi veszélyeztetheti az atomfegyverekkel felszerelt tengeralattjárókat. „Amikor a stratégiai biztonságról van szó, nyugodt szívvel teszünk fel mindent arra, hogy vannak mindig készen álló, felfedezhetetlen tengeralattjáróink.” A Nuclear Threat Initiative nevű, a tömegpusztító fegyverek korlátozását szorgalmazó egyesület alelnökeként dolgozó Browne szerint azonban egy hackertámadás megbéníthatja a brit parancsnoki rendszert és a kommunikációt is.


Nem garantálhatjuk, hogy a fegyvereink úgy működnek, ahogy terveztük őket, amikor szükség lesz rájuk.

A tengeralattjárók esetében azért különösen súlyos a kérdés, mert a Trident nukleáris töltetű rakétákat hordozó, Vanguard-osztályú tengeralattjárón már egy olyan operációs rendszer speciális változata fut, amelyet mindenki jól ismer, és nagyon kevesen tartanak biztonságosnak: a Windows XP (for Submarines). A brit döntéshozók azért választották az SMCS-NG (Submarine Command System Next Generation) nevű spéci Windowst, mert olcsóbb volt a többi ajánlatnál. Közben viszont azzal is számolniuk kellett, hogy az XP ellen számos, nyilvánosan hozzáférhető támadókód és jól dokumentált sebezhetőség van.Bár a Windows-alapú SMC-NG bevezetését hosszú vita előzte meg, a Microsoft brit kormányzati informatikával foglalkozó blogja 2008. december 17-én hírül adta, hogy az első brit atom-tengeralattjárót, a HMS -Vigilantet átállították a windowsos rendszerre. Ha valaha szidta a gépét, mert lassan települt rá az operációs rendszer, itt az ideje bocsánatot kérnie a számítógépétől: egy tengeralattjáróra 18 nap alatt megy fel a Windows. A rendszert később a haditengerészet több hajójára, köztük a legmodernebb Type 45 rombolókra is telepítették.


Drónok, ne vicceljenek!

A tengeralattjárók mindentől elkülönítve működnek, ez a kiberbiztonságukon is javít – állítja a brit védelmi minisztérium. Szerintük a Trident rakétát hordozó tengeralattjárók a víz alatti drónok és a hackertámadások ellen is védettek. A Guardian által megkérdezett korábbi Royal Navy-tiszt, Peter Roberts szerint a brit technikusok tudnak a potenciális sebezhetőségekről, és speciális védelmi eljárásokat léptettek életbe. A szakértő szerint a drónok a következő tizenöt évben nem jelentenek még veszélyt a tengeralattjárókra, mert nem tudnak hatékonyan kommunikálni egymással.


A vízről beszélünk, amely a bolygó kétharmadát borítja. Ez nem egy »tű a szénakazalban« probléma, sokkal komolyabb.

Peter Roberts