Háborúval és menekültválsággal fenyeget a venezuelai elnök

Fotó: AFP / FEDERICO PARRA

-

Maduro azt mondta, ha megbukik kormánya, híveivel fegyvert fognak. Az elnököt már a rezsim képviselői is bírálják.


Egy rendőrségi helikopterrel támadtak a venezuelai legfelsőbb bíróság épületére – mondta Nicolás Maduro. A szocialista elnök szerint összeesküvők akarják megdönteni a kormányát. A helikopterről rálőttek a legfelsőbb bíróságra és két gránátot is kilőttek, az egyik azonban nem robbant fel – mondta az elnök, aki szerint a gép a belügyminisztérium felett is elrepült.

Az incidens idején az állami tévé élőben közvetítette Maduro újságírónapi beszédét. Az elnök az elnöki palota, a Miraflores előtt beszélt az újságíróknak. A tudósítók fegyverropogást hallottak, miközben egy helikopter elzúgott Caracas belvárosa felett. A gép állítólag kormányellenes transzparenst húzott, a pilóta pedig egy olyan rendőr volt, aki előzőleg közzétett videoüzenetében lázadónak nevezte magát.

Az elnök szerint minden fegyveres erőt mozgósított a rend védelmében. „Előbb vagy utóbb kézre kerítjük azt a helikoptert és mindazokat, akik az ország intézményei ellen irányuló fegyveres terrorista támadás mögött állnak”.

Az olajban gazdag dél-amerikai országban április eleje óta folyamatosak a kormányellenes tüntetések, és az összecsapásokban legalább 75 ember halt meg. A legfelsőbb bíróság döntéseivel Maduro hatalmát próbálja megszilárdítani, közben pedig jogköröket von el az ellenzéki többségű törvényhozástól. Az ellenzék vezetői arra próbálják rávenni a fegyveres erők tagjait, hogy ne engedelmeskedjenek az elnök parancsainak. Maduro a hadsereget is bevetette a tüntetők ellen, és többször adtak le sortüzet a civilekre.

Maduro azzal fenyegetőzött, hogy hívei fegyvert fognak, ha a szocialista kormányt megdöntené az ellenzék. Az elnök az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására július 30-ra kiírt szavazás mellett kampányolva jelentette be, hogy kész a harcra. Ha viszont létrejönne az alkotmányozó nemzetgyűlés, akkor a testület átírná az ország alkotmányát, és átvenné más intézmények szerepét, például az ellenzék által uralt parlament szerepét is.

Maduro szerint a nemzetgyűlés összehívása az egyetlen módja, hogy békét teremtsenek Venezuelában. Az ellenzéke viszont a 2018 végén esedékes elnökválasztás előrehozását követeli. Szerintük a kormány csalásra készül, hogy megőrizze a szocialista elnök hatalmát, ezért bojkottálni akarják a nemzetgyűlési választásokat.

Maduro azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy támogatja ellenfeleit és meg akarja kaparintani az ország olajkincsét. Szerinte „Venezuela szétverése" hatalmas menekülthullámot fog kiváltani, amely mellett eltörpül majd a Földközi-tenger térségében zajló válság, s ezért Donald Trump elnök lesz a felelős.

Az alkotmányozó nemzetgyűlésről szóló szavazást Luisa Ortega Díaz főügyész is elutasította, és hasonló véleményen van az egykor befolyásos Miguel Rodriguez, a titkosszolgálatok volt vezetője. Rodriguez bírálta Madurót, amiért nem ír ki népszavazást még a nemzetgyűlés megválasztása előtt, ahogy azt elődje Hugo Chávez 1999-ben megtette. A kormány az alkotmányt megkerülő megoldásokra törekszik, ami csak elmélyíti a válságot – mondta Rodriguez.