Háborút hirdettek a Boko Haram ellen

Fotó: AFP / HO

-

A Boko Haram elnevezésű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcról tanácskoztak Párizsban, ahol Francoise Hollande elnök meghívására ott voltak öt nyugat-afrikai állam, Nigéria, Csád, Kamerun, Niger és Benin vezetői. Megállapodtak, hogy „ háborúba” kezdenek a szélsőséges szervezet ellen.


A francia elnök  a nemzetközi terroristaellenes együttműködés fontosságát hangsúlyozta a párizsi egyeztetésen, a nyugat-afrikai államok vezetői pedig megegyeztek, hogy „háborúba” kezdenek a Boko Haram ellen – adta hírül a BBC. Az államfő összefoglalója szerint a jelenlévők megegyeztek az összehangolt fellépésben, abban, hogy megosztják egymással a titkosszolgálatok értesüléseit,  illetve, hogy közösen ellenőrizik majd a határokat, különösen a Csád-tó környékén. Ha a helyzet megköveteli, akkor pedig francia fegyveres erőket is küldeni kell Nyugat-Afrikába – tette hozzá Hollande. A párizsi találkozón a résztvevők kénytelenek voltak beismerni, hogy a Boko Haram tevékenysége összefüggésben áll az Afrika egész területére kiterjedő terrorizmussal. Francois Hollande francia elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Boko Haram rendkívül fejlett nehézfegyverek birtokában van, jelentős anyagi háttérrel rendelkezik. Hollande szerint a szervezet főleg Líbiából kapja a fegyvereket, pénzügyi eszközei egyelőre ismeretlen forrásokból származnak. A francia elnök szerint a Boko Haram kapcsolatban van az Iszlám Magreb al-Kaidájával (AQMI). A Boko Haram 2002-ben jött létre, harci cselekményeket 2009 óta folytat, de gyökerei sokkal korábbra datálódnak, elemzésünket itt olvashatja róluk.  Az utóbbi időben terrorakcióik egyre véresebbé váltak, egy-egy merényletben százával ölik az embereket.

A Boko Haram 2002 és 2009 között mintegy 10 ezer embert gyilkolt meg. Egyik legutóbbi, az egész világ számára ismertté vált akciójuk az volt, amikor április 14-én egy bentlakásos iskolából raboltak el több mint 200 diáklányt. A Boko Haram főparancsnokának, Abdulbakar Shekaunak a korábbi fenyegetése szerint a diáklányokat a piacon adják el; túszcserét ajánlott, de a nigériai kormány elutasította ezt.