Háborús készülődés az orosz-ukrán határon

Fotó: AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV

Ukrán források szerint az oroszok mintegy kétszáz harckocsit vezényeltek az ország határához, ezenkívül tüzérséget és gyalogságot vontak össze.


Mindezt Jurij Szehejev ukrán ENSZ-nagykövet nyilatkozta. „Oroszország középső és északi részében lévő katonai körzetekhez tartozó nagy számú tüzérségi, harckocsi és gyalogsági egységek összevonását észleltük a délkeleti határnál” - idézte az ukrán média a tisztségviselőnek az Amerika Hangja rádiónak adott nyilatkozatát. Az ENSZ-nagykövet szavai szerint Moszkva az ukrán határnál Grad rakéta-sorozatvetőt is telepített a térségben. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy rendkívül veszélyes fegyver, amelyet Oroszország korábban Csecsenföldön alkalmazott. Mihajlo Koval ukrán ügyvivő védelmi miniszter azt közölte, hogy a hadgyakorlat során előző nap az orosz erők egy kilométerre megközelítették, de nem sértették meg az országhatárt. A miniszter egyértelművé tette, hogy az ukrán fegyveres erők készek visszaverni bármilyen orosz támadást az ország ellen. Előzőleg Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet nyilatkozta azt, hogy országa bevetheti a hadsereget Ukrajnában, ha „súlyosbodik a helyzet”. Az ukrán határ orosz oldalán már korábban is vontak össze katonai egységeket, csütörtökön pedig hadgyakorlat kezdődött. Minderre Ukrajna magyarázatot követelt Oroszországtól.


Az egyre éleződő ukrán-orosz helyzettel kapcsolatosan sorra szólalnak meg európai és amerikai vezető politikusok. Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint a „rossz forgatókönyvre” is fel kell készülni. Ezzel egyidejűleg John Kerry amerikai külügyminiszter figyelmeztette Moszkvát, hogy súlyos árat kell fizetnie, ha nem tesz semmit a válság enyhítéséért. Csehország megerősíti határait és a stratégiai fontosságú objektumok őrzését, ha orosz hadsereg átlépné Ukrajna határát. A csehek attól tartanak, hogy az orosz-ukrán katonai összecsapás menekültáradatot indíthatna el, amelyre az állam a határok átjárhatóságának csökkentésével reagálhatna. Petr Pavel, a cseh hadsereg vezérkari főnöke szerint viszont a NATO nem küld katonákat Ukrajnába, mert erre sem jogi alap, sem akarat nincs.