Háborús bűnökkel vádolnak egy vezető boszniai szerb politikust

-

Háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolták meg Borislav Paravacot, a boszniai elnökség egykori szerb tagját. A vád szerint a boszniai háború idején, 1992 és 1993 között bosnyák és horvát civilek elleni támadásokban vett részt.


Borislav Paravac 2003 és 2006 között volt a bosznia-hercegovinai háromtagú államelnökség tagja. Paravac mellett további három ember ellen emeltek vádat. Őket háborús bűncselekményekben való részvétellel, civilek meggyilkolásával, foglyul ejtésével, kínzásával és emberek tízezreinek elűzésével gyanúsítják. A háborús bűncselekményekre az észak-boszniai Doboj környékén került sor a vádirat szerint.

A civilek elleni atrocitások egy széleskörű és módszeres támadás részei voltak, amelynek célja a nem szerb lakosság eltávolítása volt - közölte a boszniai ügyészség. A vád szerint a négy férfi nagy számú vallási és kulturális emlékmű elpusztításában is részt vett.

A boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és majdnem kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Háborús bűnök miatt eddig több mint kétszáz embert ítéltek el, többségükben szerbeket.