Háborús bűnök miatt körözött volt jugoszláv tábornokot fogtak el

-

Borislav Djukicot a montenegrói Tivat repülőterén fogták el vasárnap, ahol arra várt, hogy felszállhasson egy Belgrádba tartó repülőgépre.


A 66 éves, szerb állampolgárságú Djukic a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) tábornoka volt, és háborús bűnök gyanúja miatt a horvát hatóságok adtak ki körözést ellene. 1991 és 1993 között Djukic a horvátországi szakadár szerb hadsereg vezérkari főnökének helyetteseként szolgált.Horvátország 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét, s ezt a horvát erők és a Belgrád által támogatott szerb szakadárok közötti harcok követték. A konfliktus 1995-ben ért véget, és mintegy húszezer ember életét követelte.


Djukic a védelem tanújaként jelent meg a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken a Slobodan Milosevic egykori jugoszláv elnök ellen, valamint Milan Martic egykori horvátországi szerb vezető ellen indított per során. Milosevic az ellene folyó bírósági eljárás lezárása előtt, hágai börtöncellájában halt meg 2006-ban. Marticot 2007-ben háborús bűnök elkövetésében bűnösnek találták, és 35 év szabadságvesztésre ítélték.

Djukicot Podgoricában bíróság elé állították, amely úgy döntött, őrizet alatt tartja a várható horvátországi kiadatási kérelem elbírálásáig.