Háborús bűnök miatt indít eljárást Franciaország a szíriai elnök ellen

-

Háborús bűncselekmények miatt vizsgálatot indít Franciaország Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen, 2011 és 2013 között elkövetett jogtiprások alapján, jelentette be kedden a francia kormány.


"Az emberi lelkiismeretet sértő bűncselekményeknek, a hatóságok borzalmas tevékenységének és az emberi értékek tagadásának láttán felelősek vagyunk azért, hogy fellépjünk a gyilkosok büntetlensége ellen" - hangoztatta Laurent Fabius külügyminiszter az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában.

Az ügyhöz közel álló egyik forrás közlése szerint a párizsi ügyészség szeptember 15-én előzetes nyomozást indított "háborús bűncselekmények" ügyében egy, a francia külügyi tárca által rendelkezésre bocsátott tanúvallomás alapján.

A nyomozás mindenekelőtt a szíriai katonai rendőrség egyik volt fotográfusának, bizonyos Césarnak a tanúvallomásaira támaszkodik. A férfi 2013 júliusában menekült el Szíriából, 55 ezer, megkínzott emberek holttestéről készült fotót menekítve ki az országból.

A nyomozás lefolytatásával az Emberiesség Elleni Bűncselekmények, Népirtások és Háborús Bűncselekmények Elleni Harc Központi Hivatala (OCLCHGCG) elnevezésű francia hatóságot bízták meg.

A fotók valódiságát több szakértő is megerősítette, a szíriai rezsim börtöneiben megkínzott vagy éhhalált halt foglyok tetemei láthatók, és ezek "Bassár el-Aszad rezsimjének szisztematikus kegyetlenségét tanúsítják".


A szíriai válság az ENSZ-közgyűlés vitáinak középpontjában is

Barack Obama amerikai elnök keddi felszólalásában ragaszkodott Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a hatalomból való távozásához, Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor az Iszlám Állam elleni harcban partnernek tekintett Aszad hatalmon tartását szorgalmazta.

Francois Hollande francia államfő hétfőn az ENSZ Közgyűlésében azt szögezte le, hogy a "diktátor" Aszad nem lehet részese a szíriai rendezésnek, mert az "áldozatok és a hóhér" nem ülhetnek le egy tárgyalóasztalhoz.

Manuel Vals francia miniszterelnök szerdán azt jelentette ki, hogy erkölcsi hiba lenne és megakasztaná a szíriai válság megoldására tett erőfeszítéseket, ha "rehabilitálnák" Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Azt mondta, "maguk a szíriaiak sem tudnák ezt elfogadni, és a régió egyetlen szunnita arab országa sem egyezne bele".