Habonnyal is kapcsolatuk lehet a letelepedési biznisz főszereplőinek

-

A letelepedési biznisz nagy üzlet, sokat hoz a részt vevő, átláthatatlan hátterű cégeknek.


A sokmilliárdos letelepedési bizniszben nem maradt olyan főszereplő, akit ne lehetne kapcsolatba hozni Habony Árpáddal – írja a Heti Válasz.


Az államkötvényeket offshore cégek értékesítik, zömében kideríthetetlen a tulajdonosi hátterük. A jutalék is magas: eddig 205 milliárd folyt be az államkötvények eladásából a költségvetésbe, a közvetítő cégek viszont 50-60 milliárdos bevételhez jutottak úgy, hogy alig kellett tenniük valamit – pont ezért kezdeményezte vizsgálóbizottság felállítását az ellenzék.

A Heti Válasz – a hvg.hu szemléje alapján – azt írja, a letelepedésért fizetett pénz nem is az államhoz, hanem magánügynökségekhez kerül, a közvetítők több jogcímen is leszedhetnek pénzt az engedélyt kérőkről.

A lap szerint a kínai állampolgárok beutazását a kajmán-szigeteki Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) szervezi – ők kezdeményezték az egész konstrukciót Rogánnál –, az iszlám országokból az Arton Capitalon, az oroszok és már szovjet országok lakói pedig a VolDan Investments nevű cégen keresztül vehetnek kötvényt.

A lap szerint a HSSDF kínai vezetése Habony Árpád közreműködésével akarta megvenni a TV2-t, az Arton Capitalnak pedig ugyanaz az ügyvédje, aki Habony médiacégének megszerezte a 888.hu domainnevet. Az ügyvéd Rogán vezetése idején dolgozott a Fidesz-frakciónak és a belvárosi önkormányzat cégeinek is.

A VolDan Investments hivatalos tulajdonosa ugyan Josef Hermann, de a lap szerint ő valójában egy stróman, a cég mögött Shabtai Michaeli grúz származású, Magyarországon tanult üzletember áll. Michaelié és Michael Gagelé a Princess pékség. Gagelről, Andy Vajnáról és Habony Árpádról készült közös kép, a két üzletember családja pedig személyes kapcsolatban áll Rogán Cecíliával, Vajna Tímeával, Kökény-Szalay Viviennel (a TV2 új hírigazgatójával) és Kaminski Fannival (aki Orbán Viktor egyik sajtósa és Habony Árpád volt felesége).