Ha valamikor, most meg lehet verni a románokat

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Noha a közönség győzelmet vár, Bernd Storck szövetségi kapitány tökéletesen elégedett lenne egy döntetlennel a románok elleni Európa-bajnoki selejtezőn. A kezdőcsapatról semmit nem árult el, de azt ki lehetett venni a szavaiból, hogy Király Gábor áll majd a kapuban. A románok kapitánya szinte csak panaszkodott, sok a sérültjük, és formán kívül vannak a játékosai, de lehet, hogy ez az altatás csak a taktika része. 34 éve nem vertük meg a románokat.


Bernd Storck rendkívül titokzatos volt a péntek esti meccs előtti utolsó sajtótájékoztatón, gyakorlatilag azon kívül semmit nem tudtunk meg, hogy Elek Ákos eleve sérülten érkezett, Juhász Roland pedig rásérült a korábbi sérülésére, így mindkettőjük játéka kérdéses.


Storck higgadtan és titokzatosan válaszolgatott a kérdésekre


„Nem szeretnénk segíteni az ellenfelet azzal, hogy sok információt elmondunk. Hogy ki helyettesíti az eltiltott Gerát? Sok játékosunk van, aki képes rá. Tény, hogy többen meccshiánnyal érkeztek a válogatotthoz, nem mondom, hogy ez megkönnyítette a feladatomat, de az edzéseken biztató jeleket láttam, egyáltalán nem rossz a helyzet” – fogalmazott a német szakember.

Tőzsér Dániel nagyon optimista volt, szerinte kimondottan jól fog aludni mindenki csütörtökön este, hiszen a munkát elvégezték, és rendben van a csapat. „Azért azt ne felejtsük el, hogy nem egy néhány napos felkészüléssel vágunk neki ennek a meccsnek, hiszen hónapok óta együtt dolgozunk.


Magát a meccset egyébként sem kell túlstresszelni, az rosszul sülhet el.

Tudjuk, hogy mit jelent ez a szurkolóknak, de higgye el mindenki, hogy nekünk még többet jelent, mert mi fogunk Magyarországért játszani. Éppen ezért arra szeretnék kérni mindenkit, hogy bennünket buzdítsanak, és sportszerűen szurkoljanak, ugyanis könnyen kaphatunk komoly büntetést, márpedig lesz még itthon meccsünk ebben a selejtezősorozatban, és nem szeretnénk zárt kapuk mögött játszani.”


Szabics és Storck az utolsó edzésen


Egyszavas választ vártunk arra a kérdésre, hogy elégedettek lennének-e pénteken este a döntetlennel, Storck felelete így hangzott: „Természetesen!” Tőzsér nem tartotta be a játékszabályokat, és egy bővített mondatban válaszolt: „Nyilván az egy pont is sokat jelentene, de ez nem jelenti azt, hogy döntetlenre játszanánk, mindenesetre az nem véletlen, hogy a román válogatott a hetedik helyen áll a világranglistán.”

Storckból a végén sikerült egy konkrétumot kiszedni, várhatóan Király Gábor fog védeni. „Két remek kapusom van Dibusz és Király személyében, de miért kellene változtatnom?” – utalt arra, hogy az elmúlt meccseken Király remekül védett.


Nyilasi véleményét is kikéri Storck


Felmerült az is, hogy korábban a játékosokat úgy kellett visszafognia Dárdai Pálnak, Tőzsér szerint ezzel most nem lesz gond. „A szerdai edzésen sok olyan szituáció volt, amikor figyelmeztetnünk kellett egymást, hogy nyugodjunk meg, ne fussuk szét magunkat. Nem lesz gond sem a motivációval, sem a túlpörgéssel.”

A magyar válogatott kétgólos győzelemmel akár át is vehetné a vezetést a csoportban, erre Storck így reagált: „A tabella most annyira nem fontos. Elkezdjük nyugodtan a meccset, aztán meglátjuk, hogyan alakul az eredmény.”


A korábbi kapitányok közül Egervári Sándor szerethető, Pintér Attila harapós, Dárdai Pál pedig karakteres válogatottat szeretett volna. Amikor Storckot arra kértük, hogy mondjon egy jelzőt az ő csapatára, így válaszolt: „A fejemben létezik ez a jelző, de azt nem szeretném elárulni. Mindenesetre annyit elárulhatok, hogy nálam a legfontosabb szervezettség, mindenkinek tisztában kell lennie a saját feladatával.” A románokról Storck csak annyit mondott, hogy támadásban nagyon gyors játékosaik vannak, és kiemelte Keserü rendkívül jó bal lábát.


A kihagyott Böde mellett Németh és Nikolics a két legjobb formában lévő csatárunk


Anghel Iordanescu, a románok szövetségi kapitánya rendkívül rövid sajtótájékoztatót tartott a mérkőzés előtt, a magyar újságírók kérdésére gyakorlatilag nem is volt idő, egyszer csak felállt, és elhagyta a termet. Előtte azért azt elárulta, hogy a csoportban és a világranglistán elfoglalt pozíciót tekintve kedvező helyzetben vannak, ám összességében rengeteg probléma van a válogatottnál.


Már akkor sok gondunk volt, amikor összehívtuk a keretet,

hiszen Marica, Stancu és Gardos is sérült, majd Chiriches, Filip és Torje is megsérült, ők külön edzettek a többiektől. A légiósok és a Romániában játszók formájával is komoly problémák voltak, nagyon remélem, hogy sikerül minden problémát megoldanunk a pénteki meccsig.”


Iordanescu valóban gondterheltnek tűnt


Iordanescu kitért arra is, hogy 14 év után most először fordult elő az, hogy román klubcsapat nem érte meg az őszt, miután a magyarokhoz hasonlóan mindegyik együttes kiesett a nemzetközi kupákban. „Nagyon sokat hozzá tudott volna tenni a válogatott játékához is, ha sikeresek lettek volna a klubcsapatok, így azonban még nagyobb a nyomás a válogatotton.”

Iordanescut reagáltattuk arra, hogy Storcknak megfelelne a döntetlen: „Tisztelem a magyar kapitány véleményét” – mondta.


A románok csapatkapitánya, Razvan Rat az UEFA honlapján gyakorlatilag sorsdöntőnek nevezte a meccset.


Ez a találkozó az égbe emel, vagy eltemet bennünket.

Ha nyerünk, akkor szinte biztos, hogy utazunk az Eb-re, ám ha kikapunk, akkor elveszíthetjük az első helyet, és akkor már nem a mi kezünkben lesz a sorsunk. A magyarok elleni rivalizálás nem érdekel, nyerni akarok, és kész.”


Gera (balra elöl) eltiltott, de az edzést végigcsinálta


Pont ideje lenne nyerni

A magyar válogatott eddig 24 alkalommal találkozott a román csapattal: tizenegy győzelem és hét döntetlen mellett hatszor vereséget szenvedett. Legutóbb 1981-ben, Mészöly Kálmán kapitánysága alatt Fazekas László góljával tudott nyerni a magyar együttes, Budapesten vb-selejtezőn. Az azóta lejátszott tíz meccsen négy döntetlen mellett hat vereség a mérleg. Ebben az időszakban mindössze három találkozón szerzett gólt a magyar csapat.


Így állunk, így állhatunk:

1. Románia 6 4 2 - 7-1 14 pont
2. Észak-Írország 6 4 1 1 8-4 13
3. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 5-3 11
4. Feröer-szigetek 6 2 - 4 4-8 6
5. Finnország 6 1 1 4 5-8 4
6. Görögország 6 - 2 4 2-7 2

A magyar válogatott jelenleg a harmadik, pótselejtezőt érő helyen áll, esetleges sikerével pontszámban utolérné a jelenleg éllovas románokat, egyúttal esélyt teremtene az egypontos hátránnyal második északíreknek, hogy visszavegyék a vezetést a csoportban, ha – a várakozásoknak megfelelően – győznek Feröeren. Amennyiben ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor az északírek két ponttal előznék meg a magyar-román duót, de ha csak döntetlent érnek el, akkor mindhárom csapat 14 ponttal várná a folytatást.


Tőzsér Dániel; Juhász Roland; Dzsudzsák Balázs

Kikapni semmiképp nem szabad


A magyar vereség viszont bebetonozhatja a harmadik helyet a csapatnak, ugyanis akkor három körrel a vége előtt a románoknak már hatpontos előnyük lenne, ráadásul az északírek is megléphetnének öt pontra feröeri győzelmükkel. A magyar-román döntetlen elsősorban az északíreknek kedvezne, mivel egy győzelemmel átvehetnék a vezetést a románoktól, míg a magyarokat négy pontra leszakíthatnák a két csapat hétfői, belfasti mérkőzése előtt.


Ami még hátra van:

7. forduló, péntek:
Magyarország-Románia, Groupama Aréna 20.45
Feröer-szigetek - Észak-Írország, Torshavn 20.45
Görögország-Finnország, Pireusz 20.45

8. forduló, szeptember 7.:
Észak-Írország - Magyarország 20.45
Finnország - Feröer-szigetek 20.45
Románia-Görögország 20.45

9. forduló, október 8.:
Magyarország - Feröer-szigetek 20.45
Észak-Írország - Görögország 20.45
Románia-Finnország 20.45

10. forduló, október 11.:
Görögország-Magyarország 18.00
Feröer-szigetek - Románia 18.00
Finnország - Észak-Írország 18.00