Ha szakállas nő szeretnél lenni, legyél szakállas nő

Fotó: / / /

-

A hétvégén Európa táncdalfesztiválján Thomas Neuwirth, egy 25 éves, osztrák, meleg srác nyert. Drag előadóként Tom neve Conchita Wurst és női ruhában, szakállal énekel. Ausztria győzelme óta több dolog is felmerül a győzelmével kapcsolatban. Nem a zenéről van szó.


Conchita Wurst 290 ponttal lett első. A második 238 (Hollandia), a harmadik 218 (Svédország) pontot kapott, a magyar Kállay-Saunders pedig ötödikként 143-at gyűjtött - tehát nem volt szoros a verseny.

PR-fogásról van szó a régóta jól ismert, cirkuszban látványosságként mutogatott szakállas nő-jelenség maximális kiaknázásával? Neuwirth azért nyert, mert ezzel a rá szavazók bizonyítani akarták, hogy toleránsak és támogatják az LMBTQIA (a mozaikszó tisztázásról később) közösség jogait? Vagy épp azt mondják ezzel, tök mindegy, szakáll van-e a nőn - jó volt a zene, srácok?Szakállas nő nem egyenlő meleg férfi

Az eurovíziós szereplés miatt szélesebb közeg előtt van szó az LMBTQIA - és ezen belül főleg a transznemű - emberekről, viszont a fogalmak összekeverednek. A rövidítés - szexuális orientációt és/vagy a nemi identitást is jelenthet. A betűszó a glóbuszon jelenleg megtalálható minden embert (leszbikus, meleg, biszexuálus, transznemű, queer és interszexuális, aszexuális) igyekszik lefedni - leszámítva a heteroszexuálisokat: tehát kifejezi, lélekben ki milyen nemhez tartozónak érzi magát és ehhez képest milyen testbe született, illetve milyen nemekhez vonzódik/nem vonzódik szexuálisan.

Túlhaladott kép, hogy a meleg férfiak szükségszerűen „nőiesek”, a leszbikus nők pedig „férfiasak”, vagy hogy egy meleg kapcsolatban mindenképp megvannak a férfi és női szerepek. Ám míg a meleg és leszbikus szavakat az emberek nagy része érti, addig a „transz”-kezdetű kifejezések sokszor nem világosak.

Pláne, hogy melyik csoportba tartozik a civilben Tomként meleg férfi, fellépőként most Európa-szerte ismertté vált Conchita Wurst.


„Can we have our drinks, please? Waiter... tress?”


Meleg férfi nem egyenlő drag queen

A transzvesztita kifejezés legegyszerűbben az ellenkező nem ruháit viselőt jelenti. Ez nem jelent semmit abban a tekintetben, melyik nemet vagy nemeket találják a transzvesztiták szexuálisan vonzónak. A drag queen-ek például biológiai neműket tekintve férfiak, akik erős, akár túlzott „női” szerepnek megfelelő kinézettel (ruhában, hosszú hajjal, erős sminkkel, satöbbi) lépnek fel előadóművészként. Na, valami ehhez hasonlót láthattunk tegnap Wursttól - az egyszerű dragnek a szakáll mintha ellentmondana.

A kilencvenes években kialakult metroszexuális kifejezés megint más. A nagyvárosban élő férfiakra használják, akik sokat foglalkoznak külsejükkel, költenek kozmetikumokra vagy ruhára. Ettől még nem melegek. Van olyan metroszexuális férfi, aki az, van, aki meg nem.Aki transzszexuális, nem olyan testbe született, amilyen nemhez tartozónak érzi magát. Ez a helyzet például a témaválasztása mellett főleg Felicity Huffman erős játéka miatt fontos Transamerica című film főszereplőjével, Bree Osbourne-el. Férfi tesbe született, de nőnek érzi magát, ezért szeretne átesni nemátalakító műtéten. Ehhez értelemszerűen komoly és hosszú, megterhelő procedúrán kell átesni.


Nem nő szeretne lenni

Conchita Wurstot azzal kapcsolatban kérdezték, hogy egy másik előadó megszólta.

„..Sok újságíró kérdezi tőlem, úgy érzek-e, mint Dana International, mivel mindketten transznemű emberek vagyunk… de ez nem így van. Dana International valóban transznemű, hatalmas döntést kellett meghoznia. Elképesztő miken kell átesnie valakinek, hogy (biológiailag - a szerk.) nővé váljon. De én drag művész vagyok, ez csak móka, ruha és festék. Amíg rólam van szó, nekem oké, nem zavar… viszont a homofób megjegyzések... pontosan ezért csinálom, amit csinálok… Meg szeretném mutatni a világnak, hogy ha szakállas nő szeretnél lenni, anélkül is az lehetsz, hogy diszkriminálnának.”

Az izraeli Sharon Cohen Dana Internationalként 1998-ban nyerte meg az Eurovíziót (így). Ő az egyik legismertebb transzszexuális előadó, nemátalakító műtétje is volt.


Conchita Wurst

-


Persze a politikának sem mindegy

Conchita Wursttal Heinz Fischer, osztrák szövetségi elnök is fotózkodott. Facebook posztjában azt írta, nem csak Ausztria, hanem az európai sokféleség és a tolerancia győzelméről van szó. A legtöbb osztrák párt gratulált, a jobboldali FPÖ nem. Részletesebben itt írtunk arról, hogyan reagáltak a győzelemre az osztrák városok.

Hétfőn a magyar Parlamentben is szó volt Wurstról, a normák és a hagyományos értékek tiszteletéről beszélve emlegette Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, de Vona Gábor, a Jobbik elnöke sem ment el mellette. Minderről részletesebben itt írtunk.

Miután nyert, három tanulságos térkép is született, amelyek azt mutatják, hogy melyik ország mennyire imádta vagy éppen nem imádta Wurstot. Erről részletesebben itt olvashat.