Ha saját a pénz, akkor a fideszeseknél szóba sem jöhet brókercég

Forrás: MTI/Földi Imre

-

Nincs megtakarításuk, ha mégis van, azt biztonságos bankban tartják, a fizetésükből élnek. Egyebek között ezt válaszolták a fideszes és KDNP-s képviselők, amikor arról kérdeztük őket, volt-e kapcsolatuk a Quaestorral vagy bármely más brókerházzal. Megkerestük mind a 131 kormánypárti képviselőt, 15 válaszolt.


Miközben a külügyminisztérium milliárdokat bízott a Quaestorra, és fideszes polgármesterek által vezetett városoknak, például Győrnek is ragadt benn pénzük a cégnél, a Fidesz megpróbál mindent megtenni, hogy ne égjen rá a Quaestor-botrány. A helyzetüket nehezíti, hogy a kormány egyre zavarosabb magyarázatot ad arra, hogyan tudta a külügyminisztérium időben kimenekíteni a pénzét a brókerházból.

A kommunikációs államtitkár a héten már arról beszélt, hogy Orbán Viktor rosszul emlékszik különböző dátumokra. Kiderült az is, hogy Szijjártó Pétertől parlamenti belépőt és diplomata-útlevelet is kapott Tarsoly Csaba Quaestor-vezér.

A kormányzat és magas rangú politikusok tehát megbíztak a Quaestorban és a cég vezetőjéről, ha közpénzről volt szó. Arról azonban egyelőre nincs hír, hogy magánemberekként is hasonlóan gondolkodtak-e a kormánypárti politikusok.Az MSZP arra kérte a parlamenti pártok képviselőit, hogy nyilatkozzanak arról, rendelkeztek-e bennfentes információval a bedőlt brókercégekkel kapcsolatban, illetve tartottak-e pénzt ezeknél a cégeknél. A kezdeményezéshez a szocialista képviselők mellett a jobbikosok is csatlakoztak, közleményben nyilatkoztak arról, hogy nem érintettek az ügyben.

A Fidesz-KDNP képviselői viszont nem adtak ki hasonló nyilatkozatot. „Figyelmébe ajánljuk a frakciótagok vagyonnyilatkozatait, amelyek nyilvánosak, mindenki számára elérhetőek és tartalmaznak minden, a törvényekben előírt információt” – írta megkeresésünkre a Fidesz. A Blikk átnézte a képviselők vagyonnyilatkozatait, és nem találta nyomát, hogy bárki is a Quaestor által kibocsátott kötvényekben tartaná a vagyonát, azonban a bevallásokból nem minden esetben derül ki, hogy a képviselők milyen pénzintézettel állnak kapcsolatban, milyen kötvényeik vannak, illetve a befektetéseiket ki kezeli.


Nem, nem és nem!

Lapunk ezért e-mailben kereste meg a 115 fideszes és a 16 KDNP-s parlamenti képviselőt. Arra voltunk kíváncsiak, ők vagy az érdekeltségükbe tartozó cégek tartják-e, tartották-e megtakarításaikat brókercégnél, ha igen, akkor melyiknél. Arra is rákérdeztünk, hogy a Quaestornál volt-e megtakarításuk, amennyiben igen, sikerült-e időben kimenteniük a pénzüket. A 131 képviselőből másfél nap alatt 15-en válaszoltak, mindannyian azt, hogy brókercégekkel nem állnak kapcsolatban.

Íme néhány érdekesebb válasz.


Nem, nem tartjuk megtakarításunkat, és nem tartja a feleségem gazdasági társasága sem a cég bevételeit brókercégeknél! Nincs és nem is volt kapcsolatom a Quaestor egyik cégével sem! Így nem tartozom a károsultak közé. És így nem sikerülhetett kimentenem az ott nem lévő megtakarításunkat!
Köszönöm, hogy aggódik a családom megtakarításai miatt! Remélem, megkérdezte a valódi károsultakat és azokat is akik tényleg elkövették ezt a példátlan gazságot! Ha válaszoltak Önnek kérem ossza meg velem is!

Szűcs Lajos, Fidesz


Nincs érdekeltségembe tartozó gazdasági társaság, a fizetésemből élek, megtakarításomat biztonságos bankban tartom

Hoffmann Rózsa, KDNP


Nem.

Móring József Attila, KDNP


Sajnálattal közlöm Önnel, hogy nem rendelkezem megtakarítással, gazdasági társaságban pedig nincs
érdekeltségem.

Tiba István, Fidesz


Megkeresésére válaszolva ezúton szeretném arról tájékoztatni, hogy nincs az érdekeltségembe tartozó gazdasági társaság.

Gulyás Gergely, Fidesz


A pénzt költeni szoktam és nem megtakarítani. Gazdasági érdekeltségem sincs. Ebből következik, hogy brókercégekkel nincs kapcsolatom.

Harrach Péter, KDNP