Ha rossz eredmény jön ki, akkor ne mérjük az oktatás eredményességét

Fotó: MTI / Vajda János

-

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének ötlete a PISA-eredmények láttán: Magyarország ne vegyen részt a mérésben.


A kormányzat és a pedagógusok után egy szülői érdekvédelmi szervezet is megszólalt minden idők legrosszabb magyar PISA-eredményeinek publikálása után. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete – közleményük szerint – egyetért a kormányzat olvasatával: a tanárok a hibásak a rossz eredményekért. Megoldási javaslatuk is van: Magyarország ezentúl ne vegyen részt a PISA-tesztekben.

„Nemzeti alaptanterv újragondolásáig szüneteltetni kell a PISA mérésekben való részvételt! Nemzetközileg is lejáratják a magyar gyerekeket a frissen publikált PISA-teszt eredményei. A pedagógusok sorozatos béremelése és az iskolaigazgatók hatáskörének növelése nem emeli az oktatás színvonalát.” – olvasható a szervezet közleményében.

„Kik a felelősek a magyar tanulók nemzetközi kudarcáért? Egyértelmű, hogy azok a pedagógusok a felelősek, akik nem tudják megtanítani gyermekeinket írni, olvasni, számolni a 8. évfolyam végére.” – állítja az egyesület. Szerintük idén a tanárok mindent megkaptak, amit csak szerettek volna, a szülők „pedig fizetik a magántanárokat, a nyelvvizsgát, az osztálypénzt, feltöltik az iskolai alapítványokat adójuk 1 %-ával. A Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatáig nincs értelme az alkalmazásképes tudást mérő nemzetközi vizsgálatokban részt venni.
Ezért az MSZOE javasolja a PISA mérésekben való részvétel azonnali felfüggesztését!”

Bár a PISA-teszteken való részvétel lehetőségét a kormányzat eddig nem vetette fel, mint korábban megírtuk, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter is a pedagógusokra hárította a felelősséget az eredményekért. Vele szemben Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy vélte: a tanárok átadják a Nemzeti Alaptantervben (NAT) meghatározott tananyagot a diákoknak, azonban a kormány által írt NAT alkalmatlan használható tudás megszerzésére.