Ha rossz a mája, igyon sok kávét!

-

Napi három csésze kávé jó hatással lehet a májbetegségben szenvedő páciensek állapotára – állapította meg egy ausztrál tanulmány.


A melbourne-i Monash Egyetem kutatói 1100 májbeteget vontak be tanulmányukba a Monash Kórház páciensei közül, és arra jutottak, hogy a kávéfogyasztással csökkenteni lehetett a betegség hatását.

Napi két csésze kávé 13 százalékkal csökkenthette a hepatitis C-vírus májkárosító hatását, napi négy kávé pedig a zsírmáj nevű betegség tüneteit mérsékelte 24 százalékkal. A májban lévő túlzott zsírlerakódás az ausztrálok 40 százalékát érinti, valamilyen májbetegségben 6 millió ausztrál szenved.

A leggyakoribb a zsírmáj, valamint a hepatitis B és a hepatitis C okozta megbetegedés.

Alex Hodge, a Monash Kórház májspecialistája a héten számolt be a kutatás eredményéről egy májbetegségekkel foglalkozó konferencián San Franciscóban.

A tudós kedden a melbourne-i rádióban elmondta, hogy két vagy több csésze kávé elfogyasztása javította a kutatásban részt vevő páciensek állapotát. A kávé tünetcsökkentő hatása persze attól is függ, milyen májbetegségben szenved a páciens. Leglátványosabb eredményt a hepatitis C-ben szenvedő betegeknél értek el. A teázás viszont nincs hatással a májra.

Hasonló eredményre jutott egy másik tanulmány is, amelyet éppen egyidejűleg tett közzé a Harvard Egyetem közegészségügyi kara. A kutatás a naponta több, akár öt adag kávét fogyasztó betegek esetében talált javulást.

A tanulmány szerint a mérsékelt kávéfogyasztás a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, valamint a Parkinson-kór és más neurológiai betegségek miatt bekövetkező halálozás kockázatát mérsékli, ezenkívül az öngyilkosság kockázatát is.

„A kávé bioaktív összetevői csökkentik az inzulinrezisztenciát és a szervezet egészét érintő, vagyis szisztémás gyulladást” – közölte Ming Ding, a Harvard doktorandusza, aki szerint ez is magyarázhatja a kutatási eredményeket. Hozzáfűzte, hogy további kutatásokra van szükség a hatások biológiai mechanizmusának felderítésére. A harvardi tanulmányt a Circulation című szaklapban publikálták.