Ha percenként hívogatlak, és napi száz SMS-t írok, visszajössz hozzám?

Fotó: Lightwavemedia / Wavebreakmedia Ltd

-

Évente több ezer zaklatást regisztrálnak a hatóságok, és ki tudja, hány olyan eset van, amiből nem születik feljelentés. Rengetegen gondolják, hogy azzal tudnak megtartani vagy megszerezni egy nőt, férfit, ha folyamatosan hívásokkal, üzenetekkel bombázzák őt. Sokan fel sem fogják, hogy ezzel mi a baj, és bűntudatuk sincs. Pedig büntetendő, amit tesznek.


Zsófiéknál közös gyerek is volt, amikor a lány elköltözött élettársától, mert a férfi őt és a kicsit is bántotta. A férfi nem nyugodott bele, hogy elhagyják, ezért előbb sorozatos SMS-ekkel zaklatta Zsófit, majd addig hívogatta váltott telefonokról is, amíg a lány már kikapcsolta a telefonját.

A férfival ugyanis nem lehetett beszélni. Nem akart a láthatásról egyeztetni, nem akarta meghallgatni Zsófit – akit valójában nem így hívnak –, csak azt hajtogatta: nem képzeli, hogy elengedi. Mivel Zsófinak nem éltek a szülei, testvérei sem voltak, gyakorlatilag tehetetlen volt zaklatójával szemben, végül csak a mobilszámcsere és költözés segített. Az apa pedig, aki a gyámhatóság előtt azért hajlandó volt megjelenni – és el is küldte melegebb éghajlatra a gyámügyest – onnantól csak felügyelettel és előre meghatározott időpontban találkozhatott a gyerekkel.

Ennél rosszabbul járt az a férfi, aki a feleségét egy hónap alatt 31-szer hívta sikertelenül, 197 SMS-t és 109 db visszahívást váró üzenetet küldött a feleségének. Ő végül beismerő vallomást tett, az ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta.


2015-ben 4403 zaklatást regisztráltak Magyarországon, igaz, nem tudni pontosan, ezek közül mennyi az olyan típusú, mint Zsófiéké. Ráadásul a valós szám ennél jóval nagyobb, sok, egyébként bűncselekménynek minősülő zaklatás nem is jut a hatóságok tudomására.

A bíróságtól megszerzett adatokból kiderül, hogy több a nőtlen zaklató, mint az elvált, aztán sorrendben a házas és az élettársi kapcsolatban élők jönnek. Ténylegesen börtönbe évi 60-80 embert küldenek zaklatás miatt. A hosszú börtön nem jellemző, de 2014-ben volt olyan, aki több mint öt évet kapott. (A különböző statisztikákat a fejlécen kattintva tudja elérni.)Bár vannak férfi áldozatok is, jellemzőbb, hogy a sértetti oldalon szinte csak nők vannak. Bilkei Pál kriminálpszichológus egyértelműen a kudarcélményt nevezi meg, ami a zaklatóban indulatokat gerjeszt. Azt mondja, egy kapcsolat lezárását háromféleképpen élhetjük meg:

  1. elfogadjuk, hogy vége;
  2. hibásnak érezzük magunkat és ettől szorongunk, illetve
  3. vannak, akik zaklatóvá válnak.

A kriminálpszichológus szerint egy létező kapcsolaton belül a féltékenység lehet az intő jel, ami aztán nehézzé is teheti a szakításba való beletörődést.


Kuszing Gábor a Stop-Férfierőszak projektben pszichológus. Úgy véli, tévhit, hogy a szakítás hozza elő valakiből a „zaklató énjét”. „A zaklatás abból indul ki, hogy vannak férfiak, akik azt hiszik, joguk van birtokolni és zaklatni egy nőt”.

Előfordulnak olyan esetek is, amikor semmilyen korábbi kapcsolat nem volt a férfi és a nő között, csak egy neten látott kép vagy egy találkozás után vált a nő a férfi célpontjává. Kuszing Gábor egyértelműen a patriarchális társadalmi berendezkedésnek tudja be a zaklatók viselkedését.


Bár a büntetőjogi fellépés sokat segítene a megelőzésben is, sajnos Magyarországon zaklatás miatt ritkán kerülnek börtönbe.

Probléma szerinte, hogy a törvény nem minősíti világosan zaklatásnak, amikor valaki a volt párja ellen indokolatlan jogi eljárásokat indít, ami igen jellemző a partnerbántalmazó férfiakra.

A pszichológus szerint a zaklatók, mivel nincs bűntudatuk, maguktól jellemzően nem állnak le. „Akkor szokott vége lenni a zaklatásnak, ha az áldozatot nem lehet elérni, vagy az elkövetőre ráijeszt a törvény.”

A lapunk által megkérdezett mobilszolgáltatók azt mondták, hozzájuk nem szokott olyan kérés érkezni, hogy egy bizonyos hívószámot zaklatás miatt tiltsanak le, ugyanakkor az okostelefonokkal már szűrhetők a bejövő hívások és SMS-ek. A másik lehetőség értelemszerűen az, ha az áldozat telefonszámot cserél.

A zaklatók hozzállását jól mutatja Kuszing szerint, hogy a magánpraxisában találkozott zaklatóval is, aki más miatt fordult hozzá, és időközben kiderült róla, mit tesz. Az illető azonban nem látta be, hogy mi is történik. „Ez a férfi semmi kivetnivalót nem talált a tettében, csak azt ismerte el, hogy


eléggé rábeszélő volt.

Épp ezért Kuszing sürgeti, hogy a rendőrség prioritásként kezelje az olyan bűncselekményeket, ahol nő az áldozat, illetve fontosnak tartja, hogy nőjön a férfiak és a nők közötti egyenlőség.