Ha pénzről van szó, Románia csak vesztett

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

Egy pénzügyminisztert és egymilliárd eurót buktak ma. Igaz, előbbit korrupcióval vádolták.


Aláírta a korrupcióval gyanúsított Darius Valcov pénzügyminiszter lemondását Victor Ponta román kormányfő csütörtökön, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a szenátori mandátummal is rendelkező tárcavezető előzetes letartóztatásához kérte a szenátus jóváhagyását. Valcovot azzal gyanúsítják, hogy egy korábbi tisztségében, Slatina város polgármestereként kétmillió euró (több mint 600 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől, előnyös önkormányzati szerződésekért.


Ponta vasárnap jelentette be, hogy Valcov benyújtotta lemondását, miután Klaus Iohannis államfő felszólította őt, hogy váltsa le a korrupcióval gyanúsított minisztert. A kormányfő akkor hozzátette: arra kérte a tárcavezetőt, hogy távozása előtt még véglegesítse az új adótörvénykönyv tervezetét, amelyet jövő heti ülésén készül elfogadni a kormány.

A letartóztatási kérés nyomán Ponta azonnal közölte, hogy Valcov felmentését kéri az államfőtől és új vezetőt javasol a pénzügyminisztérium élére. A Iohannishoz közel álló ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) élesen bírálta a szociáldemokrata miniszterelnököt, amiért "húzta az időt" Valcov felmentésével.

Az elemzők szerint Pontának valóban szüksége volt Valcovra, hogy az adócsökkentéseket tartalmazó új adórendszert mielőbb bevezesse, ugyanis ezekkel a gazdaságélénkítő intézkedésekkel akarja kifogni a szelet a liberálisok vitorlájából, akik kormánya megdöntéséhez próbálnak parlamenti többséget verbuválni. Pontának most nehéz lesz olyan szociáldemokrata tárcavezetőt találnia, aki az adóreform jobboldali intézkedéseit támogatná, a minisztercsere pedig önmagában is több hetes késést okozhat a tervezet elfogadásában - kommentálták a helyzetet a román hírtelevíziók.

Valcov pénzügyi tárcát a decemberi kormányátalakítás során kapta meg. A szociáldemokraták 2012-es hatalomra kerülése óta, az eddigi négy Ponta-kormányban Valcov a 13. tárcavezető, akinek meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással.


Egymilliárd euró korrekciót is kötelesek fizetni az EU-nak

A 2007-2014-es költségvetési ciklusra Romániának 1 milliárd euró (302 milliárd forint) korrekciót kell fizetnie az Európai Uniónak - jelentette ki csütörtökön Eugen Teodorovici román miniszter.

Az európai pénzekért felelős tárcavezető Kolozsváron elmondta, hogy ez az adat a román hatóságok becslésén alapszik. Bukarest azzal számol, hogy ennyi pénzt kell fizessen azért, mert az említett költségvetési ciklusban nem megfelelően zajlottak le az uniós pénzből megvalósuló beruházások esetében kiírt közbeszerzési eljárások.


Ezt az árat Románia a butaságért fizeti, hiszen kulcspozícióba olyan emberek kerültek, akiknek nem lett volna keresnivalójuk, főleg a közbeszerzéseknél.

– mondta a miniszter.


Hozzátette: egyes operatív ágazati programok esetében 10, 15, 25 százalékos korrekciót állapított meg Brüsszel, ezért van szó ilyen nagy összegről.

Rámutatott: ha nem lenne ez a korrekció, akkor Románia abszorpciós rátája (az uniós pénzek felhasználási aránya) már 60 százalékon lehetne a jelenlegi 53 százalék helyett.

Románia két éves haladékot kapott a 2007-2014-es költségvetési ciklus pénzeinek felhasználására. A miniszter reményei szerint az uniós pénzek felhasználási aránya eléri majd a 80 százalékot.

A 2014-2020-as költségvetési ciklusban 43 milliárd euró áll Románia rendelkezésére az EU költségvetéséből, a korábbi ciklusban Bukarest 33 milliárd eurót hívhatott le.