Ha ötször vagy a legjobb, tényleg te vagy a legjobb?

-

A héten elbúcsúzott az NFL-től és a szurkolóktól egy legenda, Peyton Manning. A Denver Broncos (korábban pedig az Indianapolis Colts) irányítója 18 év után intett búcsút a zöld gyepnek, sokaknak fog még nagyon sokáig hiányozni. A szurkolóknak biztosan nehéz lesz, de szerintünk Tom Brady is hiányolni fogja a vetélytársát.


Peyton Manning számtalan rekordot tart az NFL-ben, ezeket felsorolni is nehéz. A két bajnoki cím a legfontosabb természetesen, de egyénileg a legfontosabb elismerés az, hogy ötször választották meg a liga legértékesebb játékosának, legutóbb a 2013-as szezon után. Ezzel toronymagasan vezet a saját sportágában, hiszen Brett Favre-nek, Johnny Unitasnak és Jim Brownnak csak 3-3 van, és pár évig nem is döntik meg a csúcsát, mert a jelenleg aktív játékosok közül Tom Brady és Aaron Rodgers csak két-két trófeát tart otthon.

De hol van mindez Wayne Gretzky kilenc Hart-emlékkupjához képest? Gretzky olyan szinten dominálta az NHL-t a nyolcvanas években, hogy 1980 és 1989 között kilencszer kapta meg az NHL MVP-trófeáját, 1980-1987 között nyolcszor. Úgy érezzük, ebben a felsorolásban nincs kérdés, a nyolcvanas évek Gretzkyről szóltak, játszhatott épp Edmontonban vagy Los Angelesben. Az ötvenes-hatvanas években Gordie Howe volt a jég királya, ő 1952 és 1963 között hatszor bizonyult a legjobbnak. A mai menők közül Alexander Ovecskin három, Sidney Crosby két Hart-emlékkupát kapott eddig.

Mérget vennénk rá, hogy ha most megkérnénk a kedves olvasót, hogy tippelje meg, az NBA-ben kinek van a legtöbb MVP-címe, Michael Jordant mondaná. Nos, nem áll messze a valóságtól, de a maga öt díja csak megosztott ezüstérmet ér. Természetesen a „legek ura” saját magát fosztotta meg legalább egy további díjtól, mikor 1993-ban több mint másfél, 1998-ban pedig három szezonra intett búcsút a parkettának, ugyanis 1988 és 1998 között díjazták ötször. Mondhatjuk, hogy az évtizedeket szépen elosztották maguk között a kosarasok, hiszen Bill Russellnek, a Boston Celtics egykori legendájának öt Maurice Podoloff (ezt kapja az MVP) trófeájából négy a hatvanas évekből származik, míg a hattal csúcstartó, Kareem Abdul Jabbar a hetvenes éveket dominálta végig (1971-1980). LeBron James ebben a tekintetben nem áll ám messze Michael Jordantől, mert 31 éves korára már négyszer választották az alapszakasz legjobbjának, legutóbb 2013-ban.

A Sport1-en szombaton 9.30-kor látható Trash Talkban a műsorvezető Szaniszló Csaba, illetve a műsor állandó szakértői közül Bencsics Márk, Szuper Levente és Tőrös Balázs kiemelten foglalkozik Peyton Manning pályafutásával, köztük az általa tartott rekordokkal is. Kiemelten felhívjuk a figyelmet arra, hogy Galuska, a műsor szerkesztője és Szuper Levente pár hete Coloradóban járt, ahol olyan exkluzív interjúkat hozott az alumni meccsről, amitől minden nézőnek leesik majd az álla. A teljesség igénye nélkül meg fog szólalni Peter Forsberg, Niklas Lidström, Steve Yzerman, Branden Shanahan, Kirk Maltby és Igor Larionov is.