Ha Obama nem vigyáz, új iszlám állam születhet

Fotó: AFP / SAFIN HAMED / AFP / SAFIN HAMED

-

Nem csak az ország szétzilálása a célja az egyre véresebb iraki harcoknak. A radikális iszlamista csoport valami nagyobbra készül: közös, szunnita iszlamista állam létrehozására, az Iraktól és Szíriától megszerzett területekből.


Ugyanaz a szélsőségesen iszlamista csoport hódítja meg sorra Irak nagyvárosait (erről átfogó beszámolónkat itt olvashatják), akik az utóbbi hónapokban több szír várost is hatalmuk alá kerítettek. Arról reggel mi is beszámoltunk, hogy az ILIÁ (Iraki és Levantei Iszlám Állam) fegyveresei már hatvan kilométerre sincsenek Irak fővárosától, Bagdadtól.   De nem csak Irak destabilizálása vagy kettészakítása a céljuk, hanem ahogy azt a nevük is mutatja, egy pániszlám állam létrehozása, Irak és Szíria szunniták által lakott területein. Vagyis először csak a szunnita régiókban - dél-iraki terjeszkedésük arra enged következtetni, hogy később a síiták uralta Bagdadot és a déli területeket is meg akarják majd szerezni.   Mindeközben Szíriában, ahol már három éve véres polgárháború dúl, szintén az ILIÁ vált Bassár el-Asszad elnök legnagyobb ellenfelévé. A szíriai ellenzék (vagyis azok a fegyveres csoportok, akik Asszed ellen küzdenek) igen széttagolt, szinte minden városban mások vették fel a fegyvert, hogy a rezsim megdöntéséért harcoljanak. Az ország északi és északkeleti részének viszont több városát is az ILIÁ uralja - éppen azt a területet, ami Irakkal határos.


Az ILIÁ előretörése Irakban és Szíriában


Mit tesz Amerika?

Azt már tegnap megírtuk, hogy az iraki kormány hivatalosan is katonai segítségért folyamodott a Fehér Házhoz, drónokat kérve a milíciák megállításához. Barack Obama amerikai elnök azonban korábban úgy nyilatkozott, hogy bár mindent meg kell tenni az erőszak elterjedésének megakadályozására, hezitál a fegyveres segítség biztosítását illetően.   A CNN beszámolója szerint azonban úgy tűnik, több opció is az elnök asztalára került. Beküldhet amerikai csapatokat, bár ez tűnik a legvalószínűtlenebbnek, hiszen amellett, hogy alig három éve vonultak ki, még ott van Afganisztán is. Ha nem is telepítenek katonákat Irakba, az USA akkor is irányíthatja a folyamatokat, mégpedig légitámadásokon keresztül. Úgy tűnik, ezt szeretnék az irakiak is, annak ellenére, hogy eddig éppen arra törekedtek, hogy limitálják az amerikai jelenlétet az országban. Egy amerikai légitámadás már megoldotta a koszovói és a líbiai helyzetet is, lehet, hogy ez lenne a leggyorsabb megoldás Irakban is. A harmadik opció pedig a nem közvetlen katonai segítség: az amerikai védelmi minisztérium jelezte, már 15 milliárd dollár értékben küldtek felszerelést és szakértelmet az országba. De Obama kijelentette, kész többet is tenni, ha a helyzet megkívánja.   A katonai opciókon kívül pedig marad az iraki kormány és politikai rendszer megerősítése, majd az elesett városok visszafoglalása. Ha más nem, egy pozitívuma már volt az utóbbi napok vérengzéseinek: az iraki kormány elkezdett együttműködni az ország részét képező hat millió lakosú Kurdisztánnal.


Síiták és szunniták a Közel-Keleten


Az ENSZ több száz civil áldozatról beszél

Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi szóvivője pénteken úgy nyilatkozott, hogy akár több százan is meghalhattak az elmúlt napokban Moszulban. Az ILIÁ fegyveresei civileket is meggyilkoltak, de a hadsereg is bombázott civilek lakta területeket. Az ENSZ szintén pénteken tette közzé azt az adatot, hogy csak idén nyolcszázezren váltak menekültté Irakban a hadsereg és különböző fegyveres csoportok között dúló harcok miatt.


Ez történt ma: az ILIÁ Bagdad felé vonul