"Ha Norvégia nem jut tovább, akkor nem tudok mit mondani"

Fotó: Getty Images / Ian Walton

-

Félkész válogatott, kiszámíthatatlan kapus, öreg csapat, és kevés értékelhető játékos – így vélekednek a norvégok a magyar válogatottról.


Nem meglepetés, hogy az Eb-pótselejtezők sorsolása után egyedül a norvégok elégedettek, hiszen ők játszanak a minden fórumon a leggyengébbnek tartott magyar válogatottal. A sorsolás előtt minden nem kiemelt (Dánia, Írország, Norvégia és Szlovénia) is abban reménykedett, hogy Dzsudzsák Balázsékkal hozza össze őket a jó sorsuk. Végül a norvégoknak kedvezett a szerencse.


Mindenki szerint ők a jobbak


A sorsolást követően az UEFA honlapján megjelent gyors helyzetfelmérés is kiemeli, hogy a norvégok utoljára valóban csak 2000-ben jártak nagy tornán, a magyarok azonban 1986 óta nem vehettek részt sem Eb-n sem vb-n. A honlap a számunkra igen fájó 1997-es pótselejtezőről is megemlékezik, amikor a jugoszláv válogatott 12-1-es összesítéssel semmisítette meg a franciaországi vb-ről szőtt álmainkat.

Ezek után érthető, ha Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is amondó, nem várnak könnyű meccsek a mieinkre.


„A sorsolás előtt nem volt különösebb preferenciám az ellenfelet illetően, hiszen aki eljut idáig, biztos, hogy kiváló csapat” – mondta a magyar szövetség honlapjának a német szakvezető. – „Az a kívánságom, hogy idegenben kezdjük a párharcot, teljesült, a csapat szempontjából ez mindenképpen jó sorsolásnak mondható. Így is csak félig jött be, amit szerettem volna, hiszen ideálisabb lett volna, ha nem az első játéknapon lépünk pályára, mert így kevés időnk lesz a felkészülésre.”

Storck hozzátette, a norvég futballt nagyon jól ismerik, senkinek sem kell bemutatni az ellenfelet és mindenki számára nyilvánvaló, hogy egy egészen kiváló rivális vár rájuk. Szerinte ezt bizonyítja, hogy egészen az utolsó körig versenyben voltak az egyenes ági Eb-részvételért, és csak az olaszok ellen bukták el a továbbjutást úgy, hogy sokáig vezettek is idegenben ellenük, s csupán a hajrában fordított Olaszország.


Nem túl biztató, hogy Bernd Storck már a harmadik szövetségi kapitány a selejtezők alatt


„Most arra kell fókuszálnunk, hogy jól felkészítsük az ellenfél játékából a csapatot, majd idegenben játsszunk egy szoros mérkőzést, annak érdekében, hogy itthon, a közönség támogatásával esélyünk legyen véghez vinni a történelmi tettet és kijussunk az Európa-bajnokságra” – mondta Storck, aki a magyar kispadon eddigi négy meccsén két döntetlen mellett egy-egy győzelmet és vereséget számlál.


Az UEFA honlapja idézi Király Gábort is. A 100. válogatott fellépése előtt álló kapus, amondó, hogy a selejtezők utolsó állomásán már nem számíthattunk könnyű ellenfélre.

„Bármilyen módon is, de győzni kell. Nem aggódom az ellenfél miatt, csak a saját teljesítményemmel foglalkozok, a pályán úgyis az fog dönteni. Minden párharc kezdetén 50-50 százalék az esély a sikerre, nem számít, hogy ki az ellenfél.”


Per-Mathia Högmo elégedettnek tűnik


Norvég kollégája, Per-Mathias Högmo szerint nagy motivációt jelent a csapatának, hogy otthon, telt ház előtt kezdheti a párharcot. A magyart nagyon tapasztalt együttesként jellemezte, ugyanakkor úgy vélte, Norvégiának jó esélye van, hogy a két meccsen felülmúlja riválisát.

Nils Johan Semb, a norvég szövetség technikai igazgatója is osztja a kapitány véleményét: „Azt hiszem, jó esélyünk van bejutni a döntőbe. Persze nehéz lesz a két mérkőzés, de egy olyan csapat az ellenfelünk, amilyet képesek vagyunk legyőzni. Optimistán állunk a párharchoz.”

A Dagbladet.no internetes oldal azt is megemlíti, hogy a Románia elleni budapesti selejtezőn történtek miatt még függőben van ellenünk egy eljárás, így könnyen lehet, hogy a párharc visszavágóját zárt kapuk mögött kell majd játszania a két csapatnak.


A TV2.no több szakértőt is megszólalt. Közülük Tor-Kristian Karlsen azt emeli ki, hogy a 29,2 év átlagéletkorú magyar csapat az egyik legidősebb volt a selejtezősorozatban, ami gondot okozhat a három napon belül játszandó két meccsen. Egyértelműnek tartja, hogy a norvég csapat jobban össze van rakva, több a magasan jegyzett játékosa, és egyértelmű esélyese a párharcnak.

„A magyar csapat félkésznek tűnik, posztonként erősebbek a mieink. A magyaroknál nagyon kevés olyan játékos van, aki egyénileg kimagasló lenne. A másik három csapat közül bármelyik jobb lett volna, mint mi.”

A magyar válogatott komoly problémájának tartja, hogy nem látszik az állandóság, nálunk fordult meg az egyik legtöbb játékos a pályán a selejtezők során, ráadásul a csapat három kapitánnyal dolgozott a selejtezők 10 mérkőzése során.


Dzsudzsák Balázs; Vatnhamar, Solvi

Dzsudzsák Balázs a válogatott egyetlen igazi sztárja, mondják a norvégok


A szakértő azért szépeket is tudott rólunk mondani, kiemelve, hogy a csapat kulcsjátékosa Dzsudzsák Balázs, aki azon kevesek egyike, aki hétről hétre szóhoz jut egy jegyzett bajnokságban.

„Dzsudzsák egy jó balszélső, egyike a leggyorsabbaknak Európában. Jó az egy-egy elleni párharcokban, és erős lövései vannak, és mindkét oldalon feltűnik. Ha valaki képes lehet gondot okozni, akkor az ő.”

Tor-Kristian Karlsen megemlíti még Király Gábort, aki Oslóban 100. alkalommal ölthet címeres mezt, Gera Zoltánt, vagy Juhász Rolandot, akiknek komoly nemzetközi tapasztalatuk van, ugyanakkor már egyikük sem fiatal, a mezőnyjátékosok könnyen elfáradhatnak.


Még az is lehet, hogy telt ház helyett zárt kapuk mögött kell majd játszanunk


„Király soha nem volt a kedvencem, túlságosan excentrikus, és ugyan nagyon jó a vonalon és még mindig jók a reflexei, igazából soha nem tudni, hogy mire számíthatsz tőle.”

A fiatalabbak közül a nagyszerű formában futballozó Németh Krisztiánra hívja fel a figyelmet.

Egy másik szakértő, Davy Wathne azt mondja, hogy látta nemrégiben a magyarokat Budapesten játszani, és katasztrofálisan rossz volt a játékunk. A páros mérkőzés gyors lebonyolítása (november 12., illetve 15.) ismerős lesz az európai kupákban játszó játékosoknak, amiből a magyar oldalon nem sok van.


Nemanja, Nikolic

Hiába rúgtunk három gólt Athénban, és hiába lettek utolsók a csoportban a görögök, a norvégok szerint ők is jobbak, mint mi


Karlsen még hozzáteszi, hogy a magyarok selejtezőcsoportja kész tanulmány volt, hiszen az első kalapból kihúzott, és az előző évi vb-n a csoportból egyedüliként részt vevő görögök betliztek, de éppen a magyarokat mégis meg tudták verni, és jól látszott, hogy a csoport utolsó helyén végző görög csapat jobb, mint a pótselejtezőre váró magyar, amelyik csak Finnországot és Feröert tudta kétszer-kétszer megverni.

„Ha Norvégia ebből a párosításból nem fog továbbjutni, akkor én nem tudok mit mondani.”