Ha nincs EU-s pénz, nincs beruházás

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A beruházások nagysága 20,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a második negyedévben. Az első negyedévvel együtt az első félévben 17,3 százalékkal kevesebb beruházás valósult meg.


A beruházások általános visszaesésén belül a feldolgozóiparban 11,1 százalékkal nőtt a beruházások nagysága az előző négy negyedévi csökkenés után. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékkal mérséklődtek a beruházások a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint. A csökkenést – az előző negyedévhez hasonlóan – az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta, ami az állam beruházásait érintette a legnagyobb mértékben – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez hasonlóan a gépberuházások gyakorlatilag az egy évvel korábbi szinten stabilizálódtak – 0,1 százalékkal estek vissza –, viszont az épületberuházások jelentősen visszaestek: az első negyedévi 24,4 százalékos csökkenés után 36,8 százalékkal maradtak el a tavalyi második negyedévtől.

Az uniós források hiányát mutatja, hogy a költségvetésben 53,5 százalékkal estek vissza a beruházások, míg a vállalkozásoknál 18,3 százalékkal, ám a KSH szerint ott is elsősorban az állami tulajdonú vállalkozások visszafogott beruházásai miatt. Az előző negyedévhez hasonlóan legnagyobb mértékben, 70,6 százalékkal a vízellátás, a szennyvíz gyűjtése és a hulladékgazdálkodás terén zuhant a beruházások mértéke.


Az EU hétéves pénzügyi ciklusokban működik, a támogatásokat is ebben a rendszerben adja. Az előző periódus 2013-ban ért véget, de a kifizetések és felhasználásuk maximum két évet még csúszhatott. Így 2015 vége volt az igazán éles határidő. Ez év elejétől viszont sokkal kevesebb pénz jön, mert az új ciklus támogatási projektjei még nem indultak be.

Befejeződtek az EU-forrásból finanszírozott ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő projektek, amelyek a tavalyi év második felében 40 százalékosnál is nagyobb emelkedést hoztak. A közigazgatás és védelem terén 37,4 százalékkal csökkent a beruházási aktivitás a tavalyi egész éves 38,9 és a 2015 negyedik negyedévi 82,3 százalékos növekedés után. Elsősorban az EU-forrásból történő közbeszerzések befejeződései miatt az oktatásban 12,9, a humánegészségügyi és szociális ellátás területén 50,1 százalékkal estek a beruházások a második negyedében az egy évvel korábbiakkal összevetve.

A szállítás, raktározás beruházásainak nagysága 65,0 százalékkal csökkent elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és útfelújítások befejeződése miatt. Számottevően, 21,1 százalékkal emelkedett a beruházási teljesítmény a kereskedelemben, a gépjárműjavításban és – részben a korábbi években elhalasztott fiókfelújításai következtében – 15,6 százalékkal a pénzügyi, biztosítási tevékenység területén. A sporttal kapcsolatos nagyberuházások jóvoltából 25,9 százalékkal nőtt a beruházási volumen a művészet, szórakoztatás, szabadidő kategóriájában a tavalyi egész éves 21,6 és az első negyedévi 27,1 százalék után.