Ha nincs bejelentés, következmény nélkül lehet gárdistaként grasszálni

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Megkérdeztük a rendőrséget, miért nem lépett fel a Jobbik-rendezvényen, melyen a betiltott Magyar Gárda egyenruhában vonult fel.


A Jobbik március 15-ei megmozdulásán többen a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában vonultak fel, ezzel pedig szabálysértést követtek el. A törvény szerint ugyanis ennek minősül, ha valaki „nyilvános rendezvényen a bíróság által feloszlatott egyesület egyenruháját vagy formaruháját viseli, továbbá aki nyilvános rendezvényen olyan egyenruhát vagy formaruhát visel, amelyről – annak jellegzetes tulajdonságai miatt – bíróság által feloszlatott egyesület egyenruhája, formaruhája ismerhető fel.”


A Büntető törvénykönyv azt is kimondja, aki a bíróság által feloszlatott egyesület vezetésében részt vesz, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Szankcionálhatják azt is, ha valaki egy ilyen szervezetben a „köznyugalom megzavarására alkalmas módon” vesz részt, valamint a feloszlatott egyesület működését segíti.


Gárdista egyenruhábanMegkérdeztük a rendőrséget, miért nem tett semmit a Jobbik március 15-ei rendezvényén, ahol a fenti körülmények egyértelműen megvalósultak. Ez a válasz jött:


A Budapesti Rendőr-főkapitányságra feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel szabálysértés elkövetése miatt nem érkezett bejelentés, annak gyanúja nem merült fel.

Visszakérdeztünk, hogy törvénysértés esetén nem kell-e hivatalból eljárniuk, erre egyelőre nem kaptunk választ. Megkerestük a Belügyminisztériumot is, még nem reagált.