Ha nem ülünk szépen, ránk szól az okospárna

Fotó: / / /

-

Érezték már, hogy ez a világ már majdnem a lehetséges világok legjobbika, és csak egy okospárna kéne, hogy teljesen tökéletes legyen? Ha a válasz igen, örömhírrel szolgálhatunk.


A Darma nevű eszköz még akkor sem teljesen hülyeség, ha amúgy nehéz röhögés nélkül leírni az okospárna szót. Az irodai ülőmunka eleve egészségtelen, például nem mozgunk közben eleget. A rossz tartással, munkahelyi stresszel kombinálva pedig még károsabb tud lenni. A szenzoros párna célja, hogy szóljon, ha nagyon fel kéne állnunk a gép elől. A stressz csökkentésére öt perces meditációt ír elő az okospárna kísérőappja, de javaslatot tesz nyújtó gyakorlatokra, vagy a hátfájást csökkentő mozdulatokra is.


Darma okospárna


A Darma párnában apró, egy milliméteres szenzorok figyelik a felhasználó minden mozdulatát. Nem csak arra képes, hogy valósidejű, 3D-s képet készítsen a fenekünkről - nem mintha ez kevés lenne! - figyel pulzust, légzésritmust és azt, hogy szépen ülünk-e. Utóbbinak a kijelzése olyan, mint a terepműszerek egy offroad kocsiban. Ha mindig érdekelte, hány fokot dől és milyen irányba, amikor a billentyűzetre borulva alszik, itt az eszköz, ami meg tudja mérni. Az eszköz takarékos - egy akkutöltéssel állítólag egy hónapig megy a párna - Bluetooth 4.0-s kapcsolaton küldi át az adatokat az okostelefonnak. Egyelőre csak iPhone app van, de már tervezik az androidosat is. A fejlesztők egyelőre ráérnek, az okospárna még nincs sorozatgyártásban.


Az öt perces meditáció őrületesen hosszúnak tud tűnni, ha épp meg kéne válaszolni egy levelet, ami ráadásul fel is idegesített. Hogy gyakorolni tudjanak a Darma kiadásáig itt egy remek oldal: két percig kell semmittenni. Ha megmozdítják az egeret, vesztettek.