Ha nem is dinasztia, de piszok jó csapat – Trash Talk

Fotó: Getty Images / Bruce Bennett

-

HÁTTÉR

Hat év alatt harmadszor lett az NHL bajnoka a Blackhawks, miután a 2010-es és 2013-as siker után a Tampa 4-2-es legyőzésével újra révbe értek a chicagóiak. Ha figyelembe vesszük, hogy a csapat jelenlegi keretéből nyolcan ott voltak már az első sikernél is, és hogy a legfontosabb játékosok szinte kivétel nélkül játszottak mindhárom csapatban, akkor máris megnyitható a kérdés: dinasztia-e a Blackhawks?„A dinasztia súlyos kifejezés, óvatosan kell bánni vele” – mondta a Blackhawks bajnoki címéről a korábbi hatszoros győztes Larry Robinson. „Ha megnézzük, mennyivel nehezebb ma sztárjátékosokat együtt tartani, mint korábban, akkor legalább annyit kijelenthetünk: ha nem is dinasztia, akkor is piszok jó csapat ez!”

Míg az NHL-ben az a legnagyobb kérdés, meddig tarthat még a Blackhawks uralma, addig az NBA-ben a Golden State Warriors bajnoki címe egy új korszak kezdetét is jelentheti. Steve Kerr vezetőedző csapata játszi könnyedséggel és 83 győzelmet elérve nyerte meg a szezont, ennél tökéletesebbet csupán két, Michael Jordan irányította csapat tudott produkálni.

A Warriors sikere sok szempontból különleges, alapigazsággá vált állításokat kérdőjelez meg, mint például: hullámvölgy nélkül nem lehet bajnoki címet nyerni, ahogy kinti dobásokra épülő stratégiával sem. Nos, a Golden State egész idényben nem kapott ki háromszor egymás után, legjobb játékosa, Stephen Curry pedig 58-ról 95-re javította az egy rájátszásban elért sikeres hárompontosok NBA-rekordját.

A Golden State 4-2-es győzelmére sokan számítottak azok után, hogy a Cleveland sérülés miatt legjobb három játékosából kettőt is elveszített. Az egyetlen, aki viszont megmaradt, LeBron James, olyat játszott a fináléban, mint még soha senki az NBA-nagydöntők történetében: a döntőben résztvevő mindkét csapat összes játékosa közül övé volt a legtöbb pont, lepattanó és gólpassz is. Két tripla-duplája, három 40 pontos meccse ellenére James azonban nem kapta meg a döntő legértékesebb játékosának járó díjat, melyet az ellene leghatékonyabban védekező Warriors-játékos, Andre Iguodala nyert el.

A Trash Talkban megbeszélik, hogy:

  • Dinasztia-e a Chicago Blackhawks?
  • Hány jó éve lehet még az NHL bajnokának?
  • Miért késett a Stanley-kupa a díjátadóról?
  • A Warriors jelenti-e a jövő kosárlabdázását?
  • Megérdemli-e Andre Iguodala az MVP-díjat?