Ha nem dolgoznak, az a baj, ha sokan, az a baj

Fotó: MTI / Marjai János

-

Nem csak mennyiségi, de minőségi gondok is lesznek a munkaerővel. Hiába dolgoznak többen, ha rossz a hatékonyság.


Az idősek, nők, fogyatékkal élők munkaerő-piaci integrációja mellett a hatékonyság növelése lehet a megoldás, mert sok helyen egyszerűen már nincs kit felvenni Adler Judit, a GKI kutatásvezetője szerint, írja a Piac & Profit.

Szinte nincs olyan nap, amikor ne hallanánk valamit az egyre súlyosabb munkaerőhiányról. Bár egy pár nappal ezelőtti kormányzati nyilatkozat szerint nincs munkaerőhiány Magyarországon, a számok sajnos mást mutatnak.

Erősen eltér a rendelkezésre álló kínálat a vállalkozók keresletétől, és a gazdaság szereplői, a munkavállalók, a vállalkozók és az állam egyike sem elég rugalmas.

A cégek többsége még nem fogta fel, hogy a számos szektort érintő munkaerőhiány miatt el kell felejteni a


ha nem tetszik valami, el lehet menni

” típusú hozzáállás. A dolgozók egyre nagyobb része tudja, hogy alkupozícióba került és van választása.

2015-ben a munkavállalási korú inaktív népesség aránya 31,4%, a 15-64 éves népesség 64%-a foglalkoztatott – a közfoglalkoztatottakkal együtt. A szakértő hangsúlyozta, bár a foglalkoztatási adatok szépek, a közfoglalkoztatásban dolgozók a vállalkozások számára érdektelen tömeget képeznek.A szakértők szerint nem a probléma, hanem a megoldás része az időskori munka. Komoly munkaerő tartalékot jelent a nők alacsony foglalkoztatottsága is. De a munkaerőhiány miatt az öt évvel ezelőtti 18%-ról akár 30%-ra emelkedhet idén a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya is.

Ugyanakkor a foglalkoztatottság növekedése ellenére az adatok azt mutatják, hogy a termelési hatékonyság romlik, vagyis a piacon lévő munkaerő felhasználása sem optimális.