”Ha nem az állam fizeti, miért szünteti meg?”

Fotó: MTI/MTVA / Jászai Csaba

-

Több, zömmel önköltséges szakot bezárhat a kormány, ez nehéz helyzetbe sodorhat intézményeket, karokat. Néhány oktató az óra elején elmondta a diákoknak, mi várható. Több karon fórumot tartanak tiltakozásul. Az Emmi szerint intézmény nem kerül veszélybe. Az Emmi vezetését meghívták az egyik fórumra, az államtitkár elmegy.


„Drámaian érintené a társadalomtudományi képzést, ha megvalósul a minisztérium terve, a Társadalomtudományi Karon drasztikusan lecsökkenne a szakok száma” – nyilatkozta az egyik intézményi vezető a minisztérium átalakítási tervéről. Az olyan népszerű szakok – mint a nemzetközi tanulmányok – megszüntetése jelentős bevételkiesést okozhat több intézménynek. Így az ELTE-nek, a Corvinusnak és a Budapesti Gazdasági Főiskolának. Hogy mekkorát, azt egyelőre nem tudni. Az aggódók attól tartanak, az ELTE Társadalomtudományi Kara lényegében lehúzhatja a rolót.

Tausz Katalin dékán szavaiból úgy tűnik, ennyire nem drámai a helyzet. Az Abcúgnak azt mondta, a tandíjakból származó bevételek 60 százaléka a megszüntetni kívánt szakokból származik, de emellett kapnak például állami támogatást is. A gazdasági nehézségek később jelentkezhetnek. Azt nem érti, hogy egy működő rendszert miért kell szétverni. A Klubrádiónak kijelentette, a minisztérium a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) konkurenciáját akarja megszüntetni.

Ugyanezt látja az átalakítási tervekben a VS.hu-nak nyilatkozó vezető is, bár szerinte a nemzetközi tanulmányokon végzettek töredéke lesz diplomata, így valójában nem is konkurálnak az NKE-vel (Tauszt is kerestük, de mivel gyakorlatilag egész nap értekezletek vannak, nem könnyű elérni). Amellett, hogy a nemzetközi tanulmányok szak megszüntetését nem javasolták korábban a dékánok, a szak mutatói sem rosszak. A minisztérium egyik hivatkozási alapja, hogy mennyien tanulnak tovább mesterképzésen, mennyien dolgoznak diplomás állásban illetve mennyit keresnek. Egyik mutató alapján sem áll rosszul ez a szak.

Forrásunk szerint hiába hangsúlyozza a minisztérium, hogy a „mesterképzés megmarad”, nem tudni, milyen képzésről lehet majd bekerülni. Így attól tart, valójában az egész megszűnik majd. Azt sem érti, hogy egy zömmel önköltséges képzésbe miért szól bele az állam.


A hallgatók érdeklődnek a szak iránt. Ha az állam nem finanszírozza, miért akarja megszüntetni?

Villámgyors választ vártak

Az intézményeknek sok idejük nem maradt a véleményezésre: az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanis péntek délután egykor küldte el az anyagot a Magyar Rektori Konferenciának, amely egy órával később küldte tovább azt az egyetemeknek, főiskoláknak. Tausz Katalin dékánhoz például péntek délután fél ötkor jutott el. Holnap viszont már tárgyalja az anyagot a Felsőoktatási Kerekasztal. Vagyis, nem volt érdemi egyeztetésre lehetőség.

Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, pontosan mely szakok szűnnének meg. Az Emmi pénteken csak példaként sorolt fel néhány képzést. A pontos listát elkértük a minisztériumtól, de egyelőre nem kaptuk meg. Annyi kiderült, a kommunikáció zömmel maradna, a pszichológusokat, elméleti közgazdászokat osztatlan formában képezhetik tovább.


Viszlát filmelmélet

A társadalmi tanulmányok alapképzés is megszűnhet, egyetemi forrásunk szerint az intézmények ezzel csak akkor értenek egyet, ha a felszabaduló keretet szociológiára csoportosítják át.

A kommunikáció szak tehát marad – bár volt, aki azért is kongatta a vészharangot –, a filmelmélet, filmtörténet szak viszont megszűnhet – mondta forrásunk. Utóbbi rendkívül népszerű szakirány a szabad bölcsészeten belül.

Több esetben nem érti, miért az egyik szakirányt szüntették meg, miért nem egy másikat, vagy egy kisebb szakot, de részletekben nem bocsátkozott. „Nem akarok tippeket adni” – mondta. Röviden, a változások „nem örömteliek.”

Az osztatlan pszichológia képzésnek is lesznek áldozatai: az egyik mesterképzés minden bizonnyal megszűnik.


A tanárok sem hagyják szó nélkül

A hír24.hu szerint „információs sztrájk” kezdődött az ELTE-n, ahol óra helyett a tanárok a várható helyzetről beszéltek. A VS.hu-nak az információs sztrájkot megerősítették, más forrásból viszont úgy tudjuk, a tanárok az óra elején tájékoztatták a diákokat, de ettől még az órát megtartották. Bónuszként felhívták a hallgatók figyelmét az esti fórumra, ahol a szakok tervezett megszüntetése ellen tiltakoznak. Az ELTÉ-s Hallgatói Fórum egy követeléslistával is előállt: a többi között látni akarják a döntést megalapozó hatástanulmányokat. Szerintük a kormány szembe megy a nemzetközi trendekkel, aláássa az ország jövőjét.


A XXI. században nem az állam dönti el, kiből mi lesz! Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést sem tilthat be, illetve monopolizálhat a kormány egyeteme számára.

Az ELTE-s fórumhoz csatlakozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is - a nemzetközi tanulmányok szak megszüntetése őket is érinti.


A fórummal egy időben a BME Gépészkarán is tiltakoznak, miután az ipari termék- és formatervező mérnök szak is megszűnhet. Arra a fórumra meghívták az Emmi vezetését is. Kiderült, Palkovics László államtitkár elmegy rá.


Az Emmi szerint egyetem nincs veszélyben

Még nincs döntés a szakok megszüntetéséről, de bármelyik kivezetése vagy átalakítása


alkalmatlan arra, hogy veszélyeztesse az ELTE, vagy más felsőoktatási intézmény stabilitását és kari szerkezetét.

– írta az Emmi közleményében. Ezek a minisztérium szerint „minden alapot nélkülöző híresztelések”, amelyek csak feszültségkeltésre jók.

A minisztérium a májusi kormánydöntés előtt minden lehetőséget megad arra, hogy az érintettek véleményezhessék a javaslatot, a tüntetés a tárca álláspontja szerint nem megfelelő forma. Az Emmi szerint az átalakítás a hallgatók érdekeit szolgálja, az oktatás és a finanszírozás hatékonyságát erősíti, és nem veszélyezteti sem a szabad szakválasztást, sem az egyetemi autonómiát.


Április közepén tájékoztatták a budapesti Raoul Wallenberg Szakközépiskolát arról, hogy intézményüket a tanév végén más iskolákba olvasztják be. A Klinikáknál található iskola épületére állítólag a Közszolgálati Egyetemnek van szüksége. A köznevelésért felelős államtitkár szerint még nem döntöttek az épület sorsáról.


A Pedagógusok Szakszervezete a kormánydöntés visszavonását követelte, ellenkező esetben bírósághoz fordulnak.

Az iskolában is ma délután öttől tartják a szülőknek a fórumot.