Ha MSZP-s vagy, minimum háromszor annyit kell várnod, mint Erdősinének

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Újabb érdekes adatok derültek ki a vasárnapi népszavazásról, az egész elindításához szükséges engedélyt Erdősiné egy, Nyakó István tíz nap alatt kapta meg. Végigtelefonáltunk ellenzéki politikusokat, akik adtak be ilyen engedélyt, náluk minimum 3-6 nap volt az ügyintézés. Péterfalvi nem akar nyilatkozni az ügyben.


„Mindig törekszünk arra, hogy a kérelmeket gyorsan teljesítsük” - mondta lapunknak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke arra, hogyan kaphatta meg Erdősi Lászlóné egy nap alatt az engedélyt arra, hogy a népszavazási kezdeményezéséhez összegyűjthesse a 20-30 támogatói aláírást.

A vasárnapi boltzáras kérdést bukó Nyakó István is rákérdezett a tempóra Péterfalvinál, aki hivatalos, lepecsételt válaszában ezt közölte:Vagyis amíg Erdősiné egy vasárnap délutáni kérelem benyújtásával hétfőn már birtokában is tudhatta az engedélyt, addig Lukács Zoltánnak 21, Nyakó Istvánnak pedig 10 napot kellett várnia ugyanerre.


A törvényi határidő 8 nap. Ugyanerről írt az Index is, megfejtés nincs. Lukács Zoltán korábban is próbálkozott vasárnapi zárvatartásos kérdéssel, akkor ugyanerre a kérvényre 5 nap múlva kapott engedély. Felhívtuk Gőgös Zoltánt és Kész Zoltánt is, Gőgös 3-4, Kész 5-6 nap alatt jutott a visszaigazoláshoz.

Megkérdeztük volna Péterfalvi Attilát, hogy mi magyarázza ezt a hatalmas eltérést, hogyan kaphatott Erdősiné egy napon belül engedélyt, ám a hivataltól gyorsan kaptunk egy rövid választ:


Köszönettel vettük megkeresését, azonban Elnök úr ebben a témában nem kíván nyilatkozni.

A népszavazási törvény alapján amúgy ez az engedély nem életbevágóan fontos, amikor az ember leadja a népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Irodának. Ha az elnök továbbküldi a kérdést a Nemzeti Választási Bizottságnak, akkor 5 napon belül kell beadni a NAIH-os papírt - lényeg az, hogy mire a bizottság elé kerül, már minden dokumentum meglegyen -, ha visszadobja az elnök, akkor a kérelmezőnek 15 napja van, ennyi idő után adhatja be újra a kérdést. Vagyis a törvény alapján - még ha nem is egészen szabályos - össze lehet szedni úgy a 20 támogató aláírást, hogy később érkezik a hozzájárulás.

Gőgös Zoltán azt mesélte, ő pont így járt el: a földeladásról szóló népszavazási kérdés leadásakor még csak azt tudta igazolni, hogy leadta a kérvényt a NAIH-nak, ám a visszaigazolást csak később adta le, hiánypótlásként. Azt mondta, azért járt el így, hogy nehogy valaki meghekkelje a kezdeményezést. A Nemzeti Választási Irodától megtudtuk, ez a módszer még mindig működhet.