Ha most lennének a választások, megismétlődne a 2014-es eredmény

-

Az összes közvélemény-kutató cég eredményeit összesítették.


A megújult Közvéleménykutatók.hu portál a 2014–2018-as ciklus felénél összegzést végzett a pártok támogatottságának jelenlegi állásáról. A közvélemény-kutatók konferencián ismertették összesített eredményeiket: a 2014–2018-as parlamenti ciklus félidejében az öt nagy közvélemény-kutató intézet (ZRI/Ipsos, Medián, Nézőpont Intézet, Századvég, TÁRKI) összevont adatai alapján a teljes felnőtt népességben a Fidesz–KDNP 30, a Jobbik 13, az MSZP 10, a DK 5, az LMP 3, az Együtt 2 százalékon áll, míg a PM támogatottsága alig mérhető.

Az átlagolt eredmények alapján egy most vasárnapi választáson a legvalószínűbb listás eredményt nézve a Fidesz-KDNP 46, a baloldali pártok együttesen 24 (az MSZP 13, a DK 8, az Együtt 2, a PM 1), a Jobbik 21, míg az LMP 5 százalékot szerezne. Összehasonlítva: 2014 áprilisában a belföldi listás eredményeket nézve a Fidesz-KDNP 44, a baloldali pártok együttesen 26, a Jobbik 21, míg az LMP 5 százalékos eredményt ért el. A kutatási eredmények alapján körvonalazható kép csupán 0-2 százalékpontos eltérést jelent tehát a legutóbbi választási eredményhez képest.

A konferencián Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője mondott köszöntőt, majd Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója, Sik Endre, a Tárki vezető kutatója, Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research tulajdonosa, illetve Kmetty Zoltán, a Nézőpont Intézet szakértője tartottak prezentációt. Az előadások után a kutatók kerekasztal-beszélgetésen értelmezték az eredményeket, emellett módszertani kérdésekről is egyeztettek.