Ha miniszterelnök vagy, kaphatsz vízumot

Fotó: AFP / PRAKASH SINGH / AFP / PRAKASH SINGH

-

Az USA korábban megvonta Narendra Modi vízumát - most, hogy megnyerte az indiai választást, hirtelen megkapja a beutazási engedélyt. Obama meg is hívta Washingtonba.


Amint arról beszámoltunk, a bő egyhónapos indiai választást a hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt (Indiai Néppárt, BJP) által vezetett koalíció nyerte meg – megtörve ezzel a Nemzeti Kongresszus párt hat évtizedig szinte töretlen uralmát. A BJP vezetője a Gudzsarát államot kormányzó Narendra Modi, akitől sokat várnak Indiában – nem csoda, hogy a tömeg örömében megrohamozta Modit, miután kiderült, hogy nyert. Barack Obama amerikai elnök pedig meghívta Washingtonba Modit. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a két politikus telefonon beszélt egymással, és megállapodott a kapcsolatok további erősítéséről. Az ügynek az ad némi pikantériát, hogy az Egyesült Államok 2005 óta megtagadta a vízumot Moditól annak regionális politikusként tett, kifogásolt lépései miatt. Emberi jogi szakértők Modit teszik felelőssé több mint ezer muzulmán 2002-es lemészárlásáért Gudzsarátban. Akkoriban hindu bandák heteken át gyilkoltak és gyújtogattak muzulmánok lakta környékeken. A rendőrség szinte semmit sem tett az erőszak ellen. Modi választási győzelme után a Fehér Ház közölte, miniszterelnökként a politikus megkapja a vízumot, ezzel nem lesz gond.


551 millió aktív szavazó

A választások rekordszámú résztvevővel zajlottak le öt hét alatt, április elejétől május 12-ig: mintegy 551 millióan járultak az urnákhoz, így a részvételi arány elérte a szintén rekordot jelentő 66,38 százalékot. Az eddig kormányzó Indiai Nemzeti Kongresszus párt, a Nehru–Gandhi család elismerte vereségét.