"Ha megütlek, meghalsz" – botrány az MMA közgyűlésén

-

A tisztázás végett: ez nem a küzdősport-MMA, hanem a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén hangzott el.


Csütörtökön tartották meg a Magyar Művészeti Akadémia soros közgyűlését a Pesti Vigadóban, ahol megjelentek a Szabad Művészek csoport tagjai és Gulyás Márton is. Az elnök, Fekete György felszólalása után Gulyás próbált a jelenlevők elé kilépve kérdéseket feltenni, de csak hangos tiltakozásig jutott, és a biztonsági emberek eltávolították – írta az artPortal.hu. Miközben próbálták kitessékelni a teremből, Gulyás a dulakodásban leesett a színpadról, a Szabad Művészek csoport egyik tagjának kezéből pedig egy jelen levő MMA-tag megpróbálta kicsavarni a kamerát, illetve másikuk kezéből a transzparenst. Eközben azt mondta az egyiküknek:


Ha megütlek, meghalsz.

Gulyás Márton és a Szabad Művészek azért akartak tiltakozni, mert a napokban kiderült, hogy egy törvénymódosítás alapján a Nemzeti Kulturális Alap – amely idén 7 milliárdot oszthat szét a kultúra és a művészet pályázati támogatására – kuratóriuma tagjainak jelölését megváltoztatnák. Jelenleg az emberi erőforrások minisztere és a szakmai szervezetek jelölik fele-fele arányban a tagokat; a tervezet szerint ez módosulna úgy, hogy harmadukat a miniszter saját hatáskörben, harmadukat a Fekete György által vezetett MMA jelölné, és szintén csak harmadukat jelölnék a szakmai szervezetek. Így utóbbiak súlya erősen lecsökkenne a mostanihoz képest.


Emellett a jövőben ahhoz is ki kell kérni az MMA elnökének a véleményét, hogy ki legyen az NKA alelnöke (tulajdonképpen a tényleges vezetője, mert elnöke az emberi erőforrások minisztere), és hogy melyik kuratórium mennyi pénzt oszthasson szét.De miről beszélt Fekete György?

Az artPortal szerint az NKA-s változásokról nem volt szó. Az MTI tudósítása a dulakodásról nem, csak Gulyás kivezetéséről írt, idézték viszont az MMA-elnök beszédét, miszerint „alakulóban van a magyar művészeti élet legmagasabb szintjének a génbankja a Magyar Művészeti Akadémián”.


Emlékeztetett arra, hogy idén ünneplik a Magyar Művészeti Akadémia örökös tiszteleti elnöke, Makovecz Imre építész születésének 80. évfordulóját, és a nevét viselő alapítvány ennek szenteli Héttorony Fesztivál elnevezésű nagyszabású rendezvénysorozatát. Hozzáfűzte azt is, hogy folytatódott a közmédiában az MMA által válogatott 100 magyar dokumentumfilm vetítése, az MMA irodalmi színpadán pedig számos könyvbemutatót, koncertet, vitanapot tartottak.

Beszélt arról is, hogy a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet jelképesen elkezdte működését. Az intézet referenseinek elsődleges feladata, hogy felmérjék, mit szükséges kutatniuk, majd a következő 10-15 évben „össze kell írniuk” az egyetemes kortárs magyar művészetet, összekapcsolva a részenként kutatott művészeti ágakat. Az intézetnek helyet adó Hild-villa átalakítása a tervek szerint a jövő év elején megkezdődhet, így ősszel már az épületben működhet az intézet. Az elnök az Andrássy út és a Bajza utca sarkán elhelyezkedő, két épületből álló ingatlanegyüttes felújításáról is szólt, amely – szavai szerint – az MMA végleges székhelye lesz.

Fekete György kitért arra is, hogy a kormányzati szervekkel való egyeztetések folyamatosan zajlanak. Zárógondolatként kiemelte: hibáikból megpróbálnak tanulni, próbálják erényeiket felerősíteni, és bár vannak az országban olyanok, akiknek útjában vannak, ezzel nem foglalkoznak.