“Ha megkeres a titkosszolgálat, közlöm”

Fotó: Balkányi László / Béla Fotós

Az ezermilliárdos áfacsalásról beszélő volt revizor a közpénzt károsító, kormányokon átívelő gazdaságpolitikai háttérhatalmat érzékel.


“Öt perc múlva kezdünk, addig is mindenki tartózkodjon az erőszaktól, a rendbontástól és az áfacsalástól” - vezette fel az LMP tüntetését Vágó Gábor parlamenti képviselő. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóságának épülete tartott demonstráción felszólalt Horváth András volt adóellenőr is, aki korábban arról beszélt, szervezett bűnözői körök évi ezer milliárd forint áfát csalnak el kormányzati körök tudtával, az adócsaló nagyvállalatoknál a NAV nem végez érdemi ellenőrzést. A hivatal korábban visszautasította a vádakat. A Nemzetgazdasági minisztérium egy hétvége alatt gyors vizsgálatot végzett, de mindent rendben talált. Horváth a NAV-ot perelte be hivatali visszaélés miatt, a NAV viszont őt jelentette fel.

A pénteki tüntetésen Horváth András azt mondta, volt kollégáinak többsége becsületesen látja el munkáját, de vannak olyan vezetők, akik nem a közérdeket képviselik és leállítanak vizsgálatokat. A volt revizor kormányokon átívelő gazdaságpolitikai háttérhatalmat érzékel, ami “igen súlyosan károsítja a közpénzeket". Többen mondták neki, néhány hónap múlva számíthat néhány lépésre a titkosszolgálatoktól. Ha ezt tapasztalja, nyilvánosságra hozza - közölte Horváth.

Az LMP társelnöke, Szél Bernadett azt mondta, a NAV botrányt fel kell deríteni, aki ebben nem partner, az cinkos a tolvajokkal, cinkos a hazudozókkal.

Az LMP korábban egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezte, nem sok sikerrel. A kezdeményezést a szocialisták sem írták alá. Tóbiás József frakcióigazgató szerint ugyanis miután a Fidesz frakcióvezetője bűnvádi eljárást szorgalmazott, a bizottság meg sem alakulhat. Olyan ügyben, ahol büntetőeljárás folyik, nem hozató létre vizsgálóbizottság. Fideszes politikusok közben azt latolgatják, Horváth András vagy bolond, vagy ő a magyar Snowden, mindenesetre a volt revizor állítását komolytalannak tartják. Fotó: Balkányi László