Ha megáll a gázoló, megússza

Fotó: MTI/MTVA / Donka Ferenc / MTI/MTVA / Donka Ferenc

-

Így viszont cserbenhagyásért felelnie kell.


Segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség az ellen a férfi ellen, aki idén áprilisban elgázolt egy gyalogost, majd megállás nélkül továbbhajtott – áll a Nógrád Megyei Főügyészség közleményében.

A vádlott 2015. április 25-én éjjel egy teherautóval tartott Szécsény felől Nagylóc irányába. Az országúton egy ittas férfi, sötét ruhában a sáv közepén gyalogolt. A sofőr már csak féktávolságon belül észlelte, így a teherautó jobb elejével elütötte. A sértett az ütközés következtében betörte az első szélvédőt, majd az úttest szélére zuhant, és életét vesztette.

A vádlott észlelte a férfi elütését, de csak több kilométer megtétele után állt meg, amikor is megvizsgálta a gépjárművet ért sérüléseket, majd a teherautóba visszaülve hazaindult. Útközben telefonon névtelen bejelentést tett a balesetről, órákkal később pedig feladta magát a rendőrségen.

A vizsgálat megállapította a baleset okát: a sértett nem az úttest menetirány szerinti bal oldalán közlekedett és nem viselt fényvisszaverő ruházatot. Így a vádlott a sértett haláláért nem tartozik büntetőjogi felelősséggel, ugyanakkor a vádlott megsértette a KRESZ 58. § (1) bekezdését, mivel a balesetet követően nem állt meg és nem győződött meg a baleset következményeiről.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását és közúti járművezetéstől eltiltást indítványozott.

Képünk csak illusztráció.