Ha május elsejét kommunistának tartja, ünnepeljen mást!

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Május 1. nem kommunista ünnep, de emlékezhet Mátyás király első házasságára, koccinthat Zrínyi Miklós születésnapjára vagy sirathatja Dvořákot!


A magyarországi kommunista korszak miatt sokan gondolják azt, hogy a munka ünnepe valójában a vörösök parádéjáról szólt csak. Egészen mást gondol erről viszont a katolikus egyház, amely Szent Józsefre, Jézus Krisztus nevelőapjára emlékezik minden május elsején. De ha ön örül, hogy tíz-tizenkét óra helyett csak nyolc órás egy munkanap, akkor adjon hálát azoknak a chicagói munkásoknak, akik 1886-ban éppen ezen a napon vonultak utcára a normális munkakörülményekért. Az amerikai dolgozók azért is megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk, mert három nappal a tüntetések kezdete után egy anarchistákból álló csoport bombát dobott az eseményt biztosító rendőrök közé, akik géppuskatűzzel válaszoltak. A haymarketi zavargásban tizenegyen haltak meg, hét rendőr és négy tüntető. Többen megsérültek a sortűzben, akik féltek a letartóztatástól, ezért sebesülten hazamentek. Közülük néhányan a kezelés hiánya miatt napokkal később veszítették életüket. Később az anarchistákat bíróság elé állították, a nyolc letartóztatott férfiból ötöt halálra, kettőt életfogytiglani börtönre, egyiküket pedig 15 évre ítélték. Ezt követően a II. Internacionálé 1889-ben úgy határozott, hogy 1890-ben május 1-jén a világ összes pontján felvonulnak majd a munkásszakszervezetek a normális körülményekért és a nyolcórás munkaidőért. A Szovjetunióban 1919-ben nyilvánították először munkaszüneti nappá május elsejét, majd a háború után az Egyesült Államokban és a keleti blokk országaiban. Később az egész világ csatlakozott az ünnephez.Ezen a napon történt: Mátyás király házasodott, Rákóczi letette a fegyvert

Mátyás király életének két nagy kudarca van. Az első, hogy nem lehetett német-római császár, noha még a választófejedelmi címet is majdnem megszerezte. A másik, hogy egyik házasságából sem született olyan fiú utódja, amelyik megérte volna a felnőtt kort. Podjebrád György cseh király lányát, Katalint 1663-ban Budán vette feleségül az „igazságos uralkodó”, éppen május elsején. A királyné házasságuk első évében teherbe is esett, majd 1664-ben meg is szülte Mátyás fiát. Azonban a kor higiéniai hiányosságai miatt előbb Katalin halt meg gyermekágyi lázban, majd az újszülött is, akit még megkeresztelni sem volt idő. A krónikák csak N. néven emlegetik az utódot, azonban egyes források szerint az István nevet szánták a gyermeknek. A Szigeti veszedelem egyike a legnehezebben emészthető középiskolai kötelező olvasmányoknak. Ezzel együtt a magyar irodalomtörténet egyik legfontosabb műve, lévén ez az első magyar eposz, továbbá a korszak egyik legolvashatóbb magyar szövege. Zrínyi Miklós, a szerző születésnapját illetően vita van a történészek között, hogy május elsején vagy harmadikán látta-e meg a napvilágot. Ön viszont ne foglalkozzon ezzel – ha nem akarja a „kommunista ünnepet” megülni, koccintson inkább a költő-hadvezér 394. születésnapjára! 1711-ben II. Rákóczi Ferenc ezen a napon tette le a fegyvert a majtényi síkon, így a kurucok elismerték vereségüket a császári seregekkel szemben. A szatmári békeszerződést ugyan már április 29-én aláírták, de a teljes megadásra csak két nappal később került sor. A paktum szerint a szabadságharc magyar résztvevői végül amnesztiát kaptak, a nemesek megtarthatták a rangjukat, és megmaradt a vallásszabadság, valamint az erdélyi és a magyar alkotmány is. Cserébe csak annyit kértek a labancok, hogy az ország esküdjön fel a Habsburg-ház uralkodására.


Benczúr Gyula : II. Rákóczi Ferenc elfogatása a nagysárosi várban (1869)


Munkácsy, Dvořák és Senna is ma búcsúzott

Munkácsy Mihály az egyik leghíresebb magyar festő. Poros úton című festménye a maga 220 millió forintos vételárával sokáig a legdrágább hazai képnek számított. Munkácsy éppen 1900. május 1-jén halt meg 56 évesen. Ha csak kicsit is számít önnek a magyar művészet, akkor a majálison korzózva gondoljon a Munkácsról származó festőre! Ha van olyan komolyzenei mű, amelyet állandóan összekevernek a Gyűrűk ura filmek aláfestésével, akkor az Antonin Dvořák IX. vagy közismertebb nevén Új világ szimfóniája. A zeneszerző nevét azonban a legtöbben, sajnos, csak a keresztrejtvényekből ismerhetik, ahol az ő neve az „ötbetűs cseh komponista” feladvány megoldása. Leghíresebb operájának, a Rusalkának Hold-áriája az egyik állandó tagja a best of opera válogatásoknak, szóval Dvořák mindenképpen megérdemli, hogy halálának 273. évfordulóján megismerkedjen vele! A legtöbbet emlegetett május elsejei halott a legendás brazil autóversenyző, Ayrton Senna da Silva. A háromszoros Forma 1-es világbajnok ezen a napon halt meg az 1994-es San Marino-i nagydíjon egy balesetben. Ő az utolsó pilóta, aki Forma 1-es autóban halt meg.