Ha lett volna náluk fegyver, élnének – kontráz a puskaszövetség

Fotó: MTI/EPA/Pool/The Post and Courie / Grace Beahm

-

Most is élnének Charleston halottjai, ha lett volna fegyverük – írta egy kommentben a világ legnagyobb fegyverlobbijának a National Rifle Associationnek a vezetőségi tagja, aki a szintén halott lelkipásztort hibáztatja a tragédiáért. Azóta törölték, amit írt. Obama a rasszizmus mételyéről beszél.


Charlestonban kilencen haltak meg egy templomban, amikor egy ámokfutó lövöldözni kezdett. A férfit elkapták. Az Egyesült Államokban újból fellángolt a vita a fegyverkorlátozás kérdéséről, Obama krízishelyzetről beszél, Stephen King korlátoltnak és büszkének tartja a fegyverlobbistákat.

Az ehhez hasonló esetekben a National Rifle Association, a világ legnagyobb fegyverszövetsége általában csöndben van – írja a Guardian. A szövetség hivatalosan most is így járt el, a szóvivő azt nyilatkozta, hogy az NRA nem kommentálja az esetet, amíg minden tényre fény nem derül. Mindenesetre részvétét fejezte ki a halottak családtagjainak, valamint emlékeztetett, hogy egy ehhez hasonló tragédia árnyékában nem illik politizálni.

Charles Cotton, a szövetség vezetőségének tagja azonban egy online kommentben az egyik áldozatot, a templom lelkipásztorát okolta a történtekért. Az érvelése szerint: ha lett volna nála és az elhunytaknál puska, az áldozatok még mindig élnének. Hozzátette, hogy a pap, Clementa Pinchney szenátorként leszavazta azt a törvényt, amely engedélyezte volna a fegyvertartóknak, hogy éles lőfegyverrel járjanak.

„Nyolcan a templomából ma is élnének, ha vihettek volna magukkal fegyvert a templomba. Ártatlan emberek haltak meg az ő politikai döntése miatt” – írta Cotton egy texasi netes fegyverfórumon. A bejegyzést azóta törölték. 2012-ben, egy általános iskolai mészárlást követően a szövetség másik tagja azt nyilatkozta, hogy „egy fegyveres rosszfiút csak egy fegyveres jófiú állíthat meg”.

Barack Obama elnök nem csupán annak fontosságát hangsúlyozza nyilatkozataiban, hogy az Egyesült Államoknak társadalmi szinten kell átgondolnia viszonyát a fegyvertartáshoz, hanem azt is mondja, hogy a rasszizmus a mai napig mételyezi a társadalmat, ami ellen fel kell lépni.

A charlestoni lövöldözés áldozatainak családtagjai megbocsátottak a gyilkosnak, aki előzetesben van.