Ha kell, Putyin menedéket nyújt Szíria elnökének

Fotó: ANADOLU AGENCY / Pool/Kremlin Press Office

-

Vlagyimir Putyin orosz elnök a német Bild című lapnak adott interjújában beszélt róla, hogy továbbra is a közel-keleti ország törvényes elnökének tartja Bassár el-Aszad szíriai vezetőt, akinek adott esetben Oroszország menedéket fog nyújtani. Putyin védelmébe vette országa szíriai légicsapásait is.


Putyin a Bild című német lapnak adott interjújában hazugságnak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz légierő gépei Szíriában Bassár el-Aszad mérsékelt ellenfeleit is támadják. Putyin szerint az állítólagos videofelvételek erről jóval azelőtt készültek, hogy az orosz légierő megkezdte volna szíriai bevetését, és szükség esetén ezt be is tudja bizonyítani.

Az orosz elnök azt is elmondta, hogy harci gépeik az Iszlám Állam terrorszervezetet és a vele szövetséges csoportokat veszik célba. Ugyanakkor a polgárháború számos civil áldozatára emlékeztetve Putyin elismerte, hogy Bassár el-Aszad elnök sokat hibázott a közel-keleti konfliktus során. Putyin meglátása szerint azonban Aszad nem a saját népe ellen harcol, hanem azok ellen, akik fegyverrel törnek a kormányra. Ha eközben a polgári lakosság is szenved, az nem a szíriai elnök hibája, mondta az interjúban Vlagyimír Putyin.

Oroszország továbbra is Bassár el-Aszadot tartja Szíria törvényes elnökének, de véleménye szerint Szíriának alkotmányreformra, majd az előre hozott elnökválasztás kiírására van szüksége. Nem zárta ki azt sem, hogy adott esetben Oroszország politikai menedéket nyújtson Aszadnak, de szerinte erről még túl korai beszélni. Az atlanti szövetségről szólva kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni a NATO-val.