Ha kell, Izrael elpusztítja a szír légvédelmet

Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

-

Ha Szíria még egyszer rakétákat lő ki az izraeli harci gépekre, Izrael megsemmisíti a szíriai légvédelmi rendszert.


Szíriában péntek virradóra légvédelmi rakétákat lőttek ki izraeli gépekre. A szír hadsereg azt állítja egy gépet lelőttek, és még egyet eltaláltak, de ezt Izrael cáfolja, szerintük nem érte találat a repülőgépeket.


„Ha ez még egyszer előfordul, gondolkodás nélkül megsemmisítjük a légvédelmi rendszerüket.”

-mondta Avigdor Liberman védelmi miniszter.

A két ország között hivatalosan évtizedek óta dúl a háború, de most különösen feszült a viszony, mert Izrael nagy ellensége a Hezbollah, illetve Irán is a szíriai rendszert támogatja. Izrael sérelmezi, hogy Szíriából fegyvert szállítanak a Hezbollahnak. Liberman elmondta, hogy ezt meg akarják akadályozni, ebben nincs kompromisszum.

„Nem akarunk beavatkozni a szíriai polgárháborúba, sem konfliktust provokálni az oroszokkal, de Izrael biztonsága mindenek előtt áll” – tette hozzá Libermann.

Eközben az izraeli légierő 24 órán belül már másodszor, három napon belül pedig harmadszor csapott le Szíria területén - írja a The Times of Israel. A szíriai média szerint hétfő hajnalban az izraeliek több célpontot is támadtak a szíriai-libanoni határ mentén. A légitámadások szíriai katonai létesítmények és a Hezbollahnak szánt fegyvereket szállító konvoj ellen irányultak.