Ha kamatokkal van dolga, erre érdemes odafigyelni

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A londoni szakértők azt mondják, még kisebb lesz a magyar alapkamat, ami még kisebb kamatbevételt jelent a biztonságos befektetéseknél. Ez igaz a bankszámlákra és várhatóan az állampapírokra is. Viszont a hitelkamatok is mérséklődhetnek. Ráadásul a vártnál gyorsabban nő a gazdaság, így könnyen lehet, hogy eljön a kormány által is ösztönzött lakásépítési boom.


Javították a magyar gazdaság idei és jövő évi teljesítményére adott becslésüket előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan 1,00 százalékos szintig csökkenti az alapkamatot a céltól messze elmaradó infláció miatt. Az alapkamat már most is csak 1,35 százalék.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató stábja negyedéves prognózisában közölte, hogy 2016-ra 2,5 százalékos, 2017-re 2,7 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban. Ezek egyaránt 0,2 százalékponttal javított előrejelzések. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a felülvizsgálatot a cég által korábban vártnál jobb tavalyi negyedik negyedévi teljesítmény indokolja.

Várakozásaik szerint ugyanakkor májusban már megint negatív lesz az infláció, tehát átlagosan csökkennek az árak, és ez egészen szeptemberig így is marad. Márpedig a jegybank azt sem szereti, ha defláció van, mert az is visszafogja a gazdaságot.

Ezért az alacsony kamatok révén ösztönzik a gazdasági szereplőket, hogy a kényelmes bankbetétek helyett a gazdaságot is felpörgető, termelő befektetésekbe tegyék a pénzüket. Például lakásépítésbe.