Ha jégre akar menni, akkor azt a Holt-Tiszán tegye

Fotó: MTI / Mészáros János

-

Saját felelősségre már a Holt-Tiszán is lehet korcsolyázni, de a Balaton és a Velencei-tó jege még nem biztonságos. Vegyük komolyan a szakemberek figyelmeztetéseit, mert a jeges vízben az ember egy-két perc alatt kihűlhet.


Számos folyó és kisebb-nagyobb tó (mint a Tisza-tó) felülete befagyott Jász-Nagykun-Szolnok megyében, saját felelősségre a Holt-Tiszán is lehet már korcsolyázni - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság január 23-án végzett mérése alapján a szolnoki Holt-Tisza jégvastagsága - a mért pontokon - 11 centiméter, így saját felelősségre használható korcsolyázásra.


Ugyanakkor Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szombaton délután azt mondta: a mérések szerint a Balatont már 8-13 centiméteres jég fedi, de a jégtakaró egyenetlen, ezért egyelőre nem javasolják, hogy a jégre menjenek az emberek.

A Velencei-tóra sem lehet egyelőre rámenni. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság központi ügyeletének tájékoztatása szerint a Velencei-tó jege még nem elég vastag, arra rámenni életveszélyes. Közölték, hogy a partról a rendőrök folyamatosan ellenőrzik a tavat és senkit nem engednek a jégre.


A befagyott Tisza-tó Sarudnál. Elöl faág figyelmeztet a veszélyre egy léknél.


A hatályos jogi szabályozás értelmében szabad vizek jegén tartózkodni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. A jég használata nem engedélyköteles, mindenki saját felelősségére teheti azt, de érdemes figyelembe venni a tiltásokat és a szakemberek ajánlásait. A természetes állóvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog, és egységes a szerkezete.


Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével. Továbbá kikötők és veszteglőhelyek területén, folyókon, rianás esetén sem lehet jégre menni.

A jégbeszakadásoknak halálos kimenetelű végkifejlete lehet, az ilyen jellegű balesetek fő veszélyét elsősorban a kihűlés jelenti. A jeges vízben a legkritikusabb időszak az első 1-2 perc, amikor úgynevezett „hideg sokk" éri a vízbe került embert, és lényegében 1-2 perc alatt kihűlhet a teste.