Ha így marad a baloldal, a Századvég vezetője unatkozni fog

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Lánczi András, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke a Magyar Időknek beszélt arról, hogy szerinte mi vár a magyar politikai életre, ha nem lesz változás. Szerinte felháborító, hogy ki kell adni, mi áll a 4 milliárdos tanulmányokban. Van egy kemény mondat a korrpcióról is.


Unalmas lesz a magyar politikai élet, ha megszilárdulnak a jelenlegi trendek, ugyanakkor a balliberális pártok intellektuális háttere talaját vesztette - mondta a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke a Magyar Idők hétfői számában közölt interjúban.

Lánczi András szerint kifulladt egy olyan intellektuális, szellemi, morális trend, ami valahol a 60-as években indult el, ennek képviselői azonban már nem tudnak jól reagálni a mai világ kérdéseire.

Az elnök arra számít, hogy a választásokig hátralévő időben valamilyen jobbközép, jobboldali politikai alternatíva tud még újat mutatni gazdasági, kulturális, társadalmi értelemben. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a bármilyen színű politikai ellenfelek leginkább a meglévő politikai trend megszilárdulásától és a magyar politika unalmassá válásától tarthatnak.

Szerinte ma már nincs értelme "honi politikusokról" beszélnie, „egy politikust, ha valóban komoly ember, valóban valamire termett, akkor ma – ha akarja, ha nem – nemzetközi mércével fogják megmérni”.

A Századvég támadásával kapcsolatban azt mondta, hogy „aki a miniszterelnököt akarja támadni, az akár kezdheti a Századvég támadásával is”.

Beszélt a korrupcióról is:Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája. Ezen azt értem, hogy olyan célokat tűzött ki a kormány, mint a hazai vállalkozói réteg kialakítása, az erős Magyarország pilléreinek a kiépítése vidéken vagy az iparban

Szóba került az is, hogy a Kúria, háromévnyi pereskedés után úgy döntött, a Miniszterelnökségnek ki kell adnia, mi áll azokban a 4 milliárd forintért rendelt tanulmányokban, amelyeket még előző ciklusában, 2011 végén kért az Orbán-kormány a Századvég Politikai Iskola, a Századvég Gazdaságkutató és a Strategopolis konzorciumától. Erről Lánczi úgy vélekedett, hogy „a Századvégnek eddig sem volt semmilyen titkolnivalója. A helyzet az, hogy a Századvég által készített anyagok a Miniszterelnökség tulajdonában vannak. A Századvég akkor sem adhatta volna ki ezeket, ha akarta volna”.

Emellett példátlannak és felháborítónak nevezte, hogy „a Századvégnek most betekintést kell biztosítania egy újságíró részére, (...) hiszen itt olyan anyagokról, elemzésekről van szó, amelyek nyilvánosságra kerülése a magyar nemzeti érdekeket sértheti, és tönkretehet későbbi alternatív döntéseket”.

A szóban forgó tanulmányokat munkatársunk perelte ki.