Ha igaza lesz ennek a francia tudósnak, át kell nevezni a Mona Lisát

Fotó: V.A Sol-ESRF / V.A Sole

-

Pascal Cotte szerint a Mona Lisa mégsem egy firenzei kereskedő feleségét ábrázolja.


Egy francia tudós azt állítja, hogy több másik festményt is talált a Mona Lisa alatt. Pascal Cotte saját módszert fejlesztett ki arra, hogy a festmények rétegeit elemezze, és tízévnyi kutatás után arra jutott, hogy a világhírű kép mégsem Lisa Gherardinit, egy firenzei selyemkereskedő feleségét ábrázolja. Szerinte a felszín alatt egy másik képen tényleg látható a valódi Lisa, de az általunk ismert Mona Lisa egyáltalán nem hasonlít arra a képre – írja a BBC.

A kutató két további képet is talált a Mona Lisa alatt: az egyik egy nagy fejjel, nagy orral és kis ajkakkal ábrázolt arc, a másik pedig egy eltérő stílusú Madonna-kép.

Cotte azt állítja, hogy ezzel az általa kitalált eljárással úgy tud a festmény mély rétegeibe tekinteni, mintha meghámozna egy hagymát, ezért tudja rekonstruálni a folyamatot, hogyan keletkezett a festmény.

A párizsi Louvre nem kommentálta az értesülést.

A művészettörténészeket megosztja a felfedezés: Martin Kempnek, az Oxfodi Egyetem professzorának meggyőződése, hogy egy kép kialakulása egyfajta evolúciós folyamat, ezért ő továbbra is a Mona Lisát ismeri el az eredeti képnek. Egy másik kutató, Andrew Graham-Dixon már dokumentumfilmet is készített a történetről, mert szerinte „ez az évszázad egyik nagy felfedezése”. Graham-Dixon szerint a Louvre-nak előbb vagy utóbb meg kell változtatnia a kép címét.