Ha hóról van szó, a skótok lekörözik az eszkimókat

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Egy új skót szógyűjtemény 421 különböző szót sorol fel a hóra, ami messze több, mint az inuit nyelvben állítólag meglévő néhány tucat – számol be róla a Guardian. Egyébként az eszkimó hószóbőség nem is igaz, például azért, mert nem szavakra tagolódó nyelvről van szó.


Frans Boas antropológus 1911-es publikációja óta tudjuk, hogy az eszkimó inuit nyelvben több szót használnak a hóra. Ő még 4 különböző szóról beszélt, amivel azt akarta bizonyítani, hogy az úgynevezett primitív nyelvek is meglehetősen komplexek. A megállapítást sokan idézték a következő évtizedekben, és a négyből lett hét, majd tucatnyi, majd 50, sőt pár száz.

A skótok újonnan bemutatott projektje, a Historical Thesaurus of Scots (Történelmi skót szógyűjtemény) a legrégebbi koroktól a jelenig kísérli meg összegyűjteni a szavakat. 421 különböző szót találtak a hó leírására, az enyhe hózáporra éppen úgy külön szó van, mint a nagyméretű hópehelyre vagy az éppen hullani kezdő hóra.

A szótár első, az időjárásról és a sportról szóló részét szerdán publikálta az interneten a glasgow-i egyetem, amelynek az oktatói szerint a nyelvben megtalálható sokféle szó ugyanarra az időjárási jelenségre annak fontosságát mutatja.