Ha ezt megnézi, már most elmegy a kedve a karácsonytól

Forrás: NÉBIH

-

Egy Pest megyei szaloncukorgyárban az alapanyagban minden volt az egértől kezdve a legyekig.


A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI) közös vizsgálatában 11 tonna alapanyagot és lejárt minőség megőrzési idejű terméket foglalt le.

Az üzemben rovarok (legyek, méhek) és rágcsálók is bőven akadtak. Az ellenőrzés idején épp egy egér fulladozott a masszában. A termékeket takarítatlan helyiségekben, koszos, rozsdás gépekkel, berendezésekkel állították elő. Az alapanyagraktárban egy használaton kívüli targonca is helyet kapott. A gyártásközi nyomon követés is hiányos volt.

A KÜI ellenőrei 28 tételt, több mint 11 tonna lejárt minőség megőrzési idejű, valamint jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer alapanyagot, gyártásközi selejtet és jelöletlen, lejárt fondant foglaltak le és küldtek a megsemmisítőbe.Az adóellenőrök megállapították, hogy a helyszínen dolgozó több mint 70 munkavállaló felét bejelentés nélkül foglalkoztatták, a többieket pedig munkaerő-kölcsönzés, illetve vállalkozási szerződés alapján. Ez utóbbi jogviszonyok szabályosságát még vizsgálják.

Az üzem mindkét hatóságtól milliós nagyságrendű bírságra számíthat.