Ha ez nem állati kegyetlenség, akkor mi? De bizonyíték nincs

-

Egy amerikai állatorvos maga büszkélkedett azzal, hogy nyíllal lőtt fejbe egy macskát, mégse ítélik el. A Facebookon több csoport is kampányol azért, hogy ne úszhassa meg ezt büntetlenül. Annyi azért történt, hogy a nőt kirúgták a munkahelyéről, és még kérdéses, dolgozhat-e valaha állatorvosként.


Hatalmas felháborodással fogadták az állatvédők a texasi Austin egyik kerületi esküdtszékének döntését, hogy „elegendő bizonyíték” hiányában nem emel vádat Kristen Lindsey állatorvos ellen, aki áprilisban egy íjjal „levadászott” egy macskát a kertjében; aztán az állatot – fejében a nyílvesszővel – kezében tartva posztolt magáról képet a Facebookon (oldala azóta elérhetetlen; a gyenge idegzetűeknek nem ajánlott, felkavaró fotót például itt nézheti meg). És még egy viccesnek szánt kommentet is megengedett magának, miszerint ez az első nyíllal ejtett zsákmánya, egy vad kandúr, amelynek fejbelövéséért boldogan elfogadja az év állatorvosa díjat.

Kristen Lindsey tette már áprilisban címlapsztori volt Amerikában. A Brenham Állatklinika, ahol állásban volt, kirúgta, több Facebook-csoport alakult, mely elítélte őt, és követelte, hogy jogi úton is vonják felelősségre. Végül egy állatjogokkal foglalkozó szervezet jelentette fel, ebben az ügyben döntött most az esküdtszék úgy, ahogy.

Az állatvédőket a kerületi ügyészség magyarázata sem győzte meg. Eszerint egy fénykép nem bizonyíték arra, hogy valaki tényleg kegyetlenül megölt egy macskát, vagy hogy megölt egy házi kedvencet a tulajdonosa tudta nélkül. A közlemény szerint az Amerikai Állatorvosi Szövetség szerint humánus módja egy állat megölésének, ha nyílvesszőt lőnek a fejébe, feltéve, ha szakszerűen végzik. Ha a büntetőjogi felelősségre vonást egyelőre meg is úszta, nem biztos, hogy valaha is praktizálhat még Kristen Lindsey, mert a kamarai vizsgálóbizottság még nem mondta ki, hogy megtarthatja engedélyét.

A macskagyilkosság környékén lakó Amy Hemsell állítja, hogy ismerte az állatot, egyáltalán nem volt vad, noha Tigrisnek hívták. Nem ő volt a gazdája, mégis szívesen elment vele autózni a környéken, erről videofelvétel is van (az azon látható macska valóban hasonlít a fejbe lőtt állatra). Tigrist régen nem látták, ezért is gondolják, hogy ő volt Lindsey „áldozata” az áprilisi képen. Amy Hemsell a cica gazdáival létrehozott egy alapítványt is, amely a közösséget igyekszik majd felvilágosítani a macskákról, a macskatartásról.


Ez volt Tigris, szeretett autókázni